Akkurat når du trodde det ikke kunne bli verre kommer bekymringsfulle nyheter fra våre kjære naboer i øst; bare i fjor ble minst seks unge mennesker drept av familiemedlemmer i såkalte æresdrap, og myndigheten anslår at 100.000 ungdommer ikke selv kan bestemme hvordan de vil kle seg, hvem de vil omgås, hvilken utdannelse og jobb de vil ta og ikke minst hvem de vil gifte seg med. Dette skjer i vårt naboland. Hos «gamla och fria».

Det er TT og Sydsvenskan som melder de tragiske nyhetene.  Sverige fikk for alvor opp øynene for æresdrap for 15 år siden da den politisk aktive 26 år gamle Fadime Sahindal ble skutt i hodet og drept av sin egen far. Drapet var en vekker i 2002, men det er åpenbart av «söta bror» har sovnet igjen. Tre mord etterforskes fremdeles, mens dom er falt i de tre andre.

I januar 2016 ble en 24 gammel kvinnelig asylsøker og en venn funnet drept i en leilighet i Södertälje. Hun var blitt påført 14 knivstikk og ble funnet med halsen skåret over. Hennes 27 år gamle ektemann Reza Mohammadi, som hun ønsket å skille seg fra, og hans kompis ble dømt for drapet.

I mai 2016 ble en 16 år gammel kvinnelig asylsøker funnet drept i et skogholt ved Hökarängen sør i Stockholm. Det var en mann som luftet hunden som fant 16-åringen fra Afghanistan halvveis nedgravd. Hun hadde da vært meldt savnet fra et asylmottak i nærheten i to måneder. Det skal være hennes 38 gamle ektemann som er funnet skyldig og dømt «in absentia».

I juni ble en 22 år gammel kvinnelig asylsøker kvalt av sin ektemann på en asylmottak i Mariannelund. Hun etterlot seg en sønn på tre år.

Advokat Elisabeth Massi Fritz er spesialist på æresdrap og er bekymret:

– Vi har väldigt få personer med spetskompetens som kan hantera den här typen av komplexa brott på ett korrekt sätt. Många gånger ser man inte från polis och åklagare att det är ett hedersbrott, säger hon.

At seks æresdrap i Sverige i fjor er et lavt anslag bekrefter også Mikael Thörn som jobber med æresrelatert vold for Östergötland fylke.

– Vi känner till sex fall från förra året, lågt räknat, där det finns en tydlig hederskontext. Det är alltså inte ett mord vart tionde år det handlar om, det är ganska många, säger Mikael Thörn, expert på hedersrelaterat våld på länsstyrelsen.

I tillegg kommer drap, kamuflert som selvmord. Det er mulig å hevde at æresdrap er relativt vanlig forekommende i flere muslimske land. Bare i Pakistan var det meldt om nesten 3000 æresdrap fra 2013 til 2015 ifølge Amnesty International. Generalsekretær i Amnesty International i Norge, John Peder Egenæs, sier til Dagbladet at æresdrap av dette slaget er et stort problem i Pakistan.

– Problemet er stort, og årsaken til problemet er holdningen at kvinner er familiens og lokalsamfunnets eiendom – at de bærer deres ære og eller skam. Tallene er usikre, men Human Rights Commission i Pakistan registrerte 1100 æresdrap i 2015, 1000 i 2014 og 860-870 i 2013, sier han.

Som alle forstår må vi ikke til Pakistan for å dokumentere de bestialske resultatene av et forkvaklet kvinnesyn kombinert med en ærekodeks som hører hjemme på historiens skraphaug. Det holder lenge å titte over gjerdet til naboen, men hva om vi ser hva som skjer her?

Den kritikerroste filmregissøren, artisten og menneskerettighetsaktivisten Deeyah Khan, også kjent som Deepika, søsteren til danseren Adil Khan, er ikke i tvil:

  — Jeg tror det er sannsynlig at det allerede har skjedd. Siden familiene ofte er delaktig i den kriminelle handlingen, kan de kamuflere æresdrapet som selvmord eller en ulykke. Det er derfor vanskelig å finne bevis i sakene, noe som dermed kompliserer politiets arbeid og etterforskning. Og jeg vet at æresrelatert vold mot norske kvinner skjer hver dag.

Hver dag? Det er ofte. Særlig for de som blir utsatt for vold og trusler. De som står på barrikadene for aktivt å slippe inn flere med et slike holdninger burde satt seg ned med noen av disse mishandlede kvinnene og lyttet til svaret de fikk om de stilte det sentrale spørsmålet;

Mener du dette kan ha noe med islam å gjøre?