De uoppklarte mordene i Sverige øker dramatisk. Mellom 750 og 800 mord har ikke blitt løst og gjerningsmennene går dermed fri. Antallet uoppklarte mord skyldes de mange dødsskytingene mellom rivaliserende innvandrergjenger i Sverige. Politiet har ikke tid til å etterforske på grunn av stadige nye drapssaker. Tidligere ble 80-90 prosent av mordene oppklart i løpet tre til fire døgn. Men nå tar det opp til to år, sier kriminolog Mikael Rying.

– Tidigare var det så att 80 till 90 procent av morden klarades upp inom tre till fyra dygn. Idag kan man se att det kan ta upp till två år att klara upp de här skjutningarna, sier Mikael Rying, kriminolog Noa Polismyndigheten.

Dette er gått ut over gamle «kalde» saker som ikke lenger følges opp. Politiet som jobber med slike saker blir overført til mord med tilknytning til gjengkriminelle. Gamle forsvinningssaker med etniske svensker legges på is. Dette går ut over rettsikkerheten og tilliten til samfunnet.

Lelle Hildebrand forsvant i 1999. Hans forsvinning som ble gransket som mord er en av sakene som politiet nå ikke lenger følger opp.

Kvällen den 25 januari lämnade den då 37-årige Hildebrand rockklubben Kartago i Sölvesborg. Enligt bandets trumtekniker skulle han gå ut en stund, för att göra ett ärende. Hildebrands väska, med en dator och en stor summa pengar i, hittades senare fastfrusen i isen vid sjön Immeln. Men Hildebrand själv har aldrig hittats.

Lelle Hildebrand försvann 1999.

Den fortvilte familien har måttet innse at det ikke er mer hjelp å få. Søsteren sier at de må lære å leve med sorgen. Moren til Lelle døde tidligere i høst:

– De akuta känslorna lägger sig, men det finns saknad. Det är något man lär sig att leva med, säger Lelles syster Aslög Hildebrand.

Den nye gjengkriminaliteten har medført en helt ny form for voldskapital som setter press på den svenske rettsstaten. Bakgrunnen er en skyhøy innvandring, og problemene burde vært forutsett. Men medier og politikere fremstilte innvandringen som noe positivt.

Dette skriver Dick Erixon i Samtiden.

Att migrationen skulle leda till detta kunde förutses, men istället gav medier och makthavare en genomfalskt beskrivning av att invandringen handlade om akademiker som behövs i landet.

Statistikk fra Brottförebyggande rådet (BRÅ) viser en kraftig overrepresentasjon av personer med utenlandsk bakgrunn i den grove kriminaliteten. Den svenske rettsstaten mangler erfaring med denne nye formen for kriminalitet, som f.eks. hevnoppgjør mellom ulike etniske grupperinger. Dick Erixon kommenterer:

Politikerna som öppnade gränserna för invandring förberedde inte rättsstaten för den kraftiga ökningen av det värsta våldet.

800 ouppklarade mord. Det är frågan om man kan kalla ett land som inte förmår utreda och straffa de skyldiga för att längre vara en rättsstat värd namnet.

TV4     Samtiden

Kjøp Kents bok her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.