Kjønnslemlestelse er et økende problem, men ingen straffes for slike overgrep. Foto: Pixabay

En ny rapport viser at antallet kjønnslemlestelser øker i Sverige. Dette er en praksis som har vært forbudt i 40 år. Men svensk lov gjelder åpenbart ikke i Sverige lenger. Statsmakten vil jo ikke fremstå som autoritær.

Dette skriver Dick Erixon i Samtiden. Han henviser til rapporten med det megetsigende navnet  Medan vi skärs tittar världen på – könsstympning i Sverige.

En dobling på fem år

Ifølge rapporten kan opp mot 75.000 jenter og kvinner i Sverige ha blitt utsatt for kjønnslemlestelse. Omlag 14.000 av disse var under 14 år. Antallet som er rammet har doblet seg på fem år. Praksisen medfører stor risiko for både psykiske og fysiske plager. Selve overgrepet er forbundet med sterk smerte, og foregår ofte uten bedøvelse og med dårlig hygiene.

I Storbritannia ble en mor i 2019 dømt for å ha utsatt sin datter for kjønnslemlestelse, og senere instruert henne til å lyve for politiet, ifølge BBC. Aldri tidligere hadde noen blitt dømt for et slikt overgrep mot barn.

Socialstyrelsen melder at rundt 5000 kvinner har søkt hjelp av helsevesenet med diagnosen kjønnslemlestelse, bare i perioden 2012-18.

Svensk lov tilsier en straff på mellom 2 og 10 år i fengsel for å utsette noen for kjønnslemlestelse. Men selv etter 40 års forbud er ingen blitt straffet, ifølge Luul Jama i foreningen Existera, som jobber med såkalte «hedersfrågor» og mot vold og undertrykkelse av kvinner. Aftonbladet skriver:

Föreningen har sett att allt fler kvinnor söker hjälp och stöd hos dem. En stor orsak är att invandringen till Sverige från länder med hederskultur och en tradition av könsstympning har ökat under den här perioden. Samtidigt har debatten och informationen kring könsstympning minskat, anser Luul Jama.

– Sverige var bättre på detta under 1990-talet när vi hade en stor invandring från Somalia, men sedan stannade debatten upp av någon anledning. Människor har svårt att tala om frågan, mycket för att det handlar om kvinnors hälsa och sexualitet, säger hon.

Rettsstaten mangler autoritet, mener Jama.

För vissa är den här traditionen djupt rotad sedan generationer. Den sociala pressen är stor från omgivningen att döttrarna ska bli könsstympade.Därför måste vi markera: Här i Sverige är det förbjudet, och inget barn ska behöva gå igenom detta. Men om vi låter småflickor bli utsatta för den här grymheten utan att någon blir dömd – vilka signaler sänder samhället då?

Venstresiden avviser autoriteter

Dick Erixon mener problemet ligger i at venstresiden ikke liker at Staten bruker sin autoritet. De foretrekker å ofre de unge kvinnene på multikulturens alter, enn å gi konservative stemmer rett. Dette minner om fortielsene vi så forbindelse med grooming-skandalen i Storbritannia.

Men problemet med vänstern och liberaler är ju att de alltid avvisar auktoriteter som upprätthåller rättsstaten. Man varnar ständigt för ”ett auktoritärt samhälle”. Resultatet bli då detta – att de maktlösa utsätts för övergrepp.

Auktoritet krävs för att upprätthålla lagen om könsstympningsförbud.

Men det kan inte vänstern och liberaler medge, för då ger man konservativa rätt. Det är därför man offrar unga kvinnor för att få fortsätta framställa sig som ”progressiva” och ”fria”.

Kjøp Halvor Foslis klassiker her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.