Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo advarer i en rapport mot undervurdering av volden fra venstresiden. Den er mer alvorlig enn den fra høyreekstreme. De venstreekstreme er mer metodiske og motiverte.

Vänsterextremister utgör ett större uttalat hot mot politiska företrädare och myndigheter än högerextrema, visar en ny rapport. Forskarna varnar för att se mellan fingrarna med vänstervåldet.

På nationaldagen misshandlades Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen och hans sambo i Stockholm. Tre kvinnor, med kopplingar till den autonoma vänstern, uppges ha följt efter paret och sedan sparkat och slagit dem med olika tillhyggen. Kvinnorna, som åtalades i förra veckan, nekar till brott.

Fallet återspeglar väl den typ av politiskt motiverade brott som vänsterextremister utför, enligt en ny gemensam rapport från Säpo och Brottsförebyggande rådet (Brå).

Brotten är ofta planerade och de vänsterextrema är vana vid att kartlägga sina offer. Måltavlorna för våldsbrotten är oftast högerextremister, men därefter kommer partiföreträdare och poliser.

Det är första gången som Säpo släpper utförlig information om personer som är höger- och vänsterextrema och som misstänkts för brott.

–Båda grupperna är ett lika stort hot mot samhället, men det finns en direkt avsikt bland de autonoma att påverka partiföreträdare och störa samhällsordningen. De högerextrema har inte samma syfte, men de utgör ett hot eftersom de har tillgång till skjutvapen och sprängämnen, säger Johan Olsson, chefsanalytiker på Säpo.

Båda ideologierna präglas av en svartvit världsbild. Den extrema högern, som i rapporten kallas vit makt-miljön, är negativa till invandrare och homosexuella. På motsatta flanken, den autonoma vänstern, vill man se ett klasslöst samhälle utan kapitalism. De är positiva till invandring och homosexuella.

De ser varandra som sina främsta fiender, och flest fall av misshandel är riktade mot individer i den andra gruppen. Därefter är de högerextrema misstänkta för flest våldsbrott mot personer med utländsk härkomst och hbt-personer. Men medan deras brottslighet beskrivs som spontan och något som görs på kvällen under påverkan av alkohol, är de vänsterextrema mer planerade till dagtid.

De drivs också oftare av ett politiskt motiv. Trots det har deras brottslighet uppfattas som mindre allvarlig, enligt en av rapportförfattarna. Den ses ibland som mindre farlig för att det är lättare att sympatisera med deras kamp mot till exempel rasism.

–Det finns en bild av att de autonoma inte gör så allvarliga saker, många är inte medvetna om råheten i det våld de använder. Och vilka stora ekonomiska skador det innebär för företag som de attackerar, säger Anna- Lena Lodenius, journalist och författare.

I rapporten framgår att de autonoma grupperna inte ska särbehandlas. Integrations- och jämställdhetsministern Nyamko Sabuni (FP) håller med.

–Jag är glad att vi nu fått kartlagt att det är lika illa med de autonomas brottslighet. De har ibland bagatelliserats och beskrivits som frihetsivrare som gått för långt, säger hon till SvD.

De som begår brott utgör en liten del av nätverken och organisationerna, det handlar om ett hundratal aktiva i varje grupp. Men de brottsaktiva är misstänkta för ett stort antal brott, också sådana som inte är kopplade till ett politiskt motiv.

–Det har inte varit lika tydligt tidigare hur hårt kriminellt belastade de här personerna är. Så även om det är en begränsad grupp får deras brottslighet stort eko i lokalsamhället, säger Johan Olsson.

Brottsligheten bedöms idag inte utgöra ett hot mot samhället i stort eftersom de är få och inte själva tros ha på sin agenda att begå terrordåd. Men brotten drabbar enskilda individer hårt, och det finns hos båda sidor ett latent hot mot demokratin.

Matilda Uusijärvi

Forskare varnar för vänstervåld