PC Nusheen Jan roper “Free Palestine” under en demonstrasjon foran Israels ambassade i London. Skjermdump video/Daily Mail

Politikvinnen Nusheen Jan ble fanget på film da hun ropte «Free Palestine» mens hun var på vakt under en demonstrasjon foran den israelske ambassade i London forrige uke. Hun beholder trolig allikevel jobben.

Nusheen er av irakisk avstamning, og skal være 20 år gammel og nylig ansatt i politiet. Scotland Yard vurderer nå sanksjoner mot politikvinnen. Britisk politi har ikke lov til å ytre seg politisk mens de er på jobb.

Under demonstrasjonen ble ni politifolk skadet av pøbel som kastet flasker og egg. Men Nusheen valgte å vise sin sympati med demonstrantene.

Hendelsen skapte et voldsomt raseri på sosiale medier, særlig blant britiske jøder. En talsmann for Scotland Yard uttalte:

‘Officers know they are not to participate in demonstrations or adopt political positions.’

Men en representant for Metropolitan Police tviler på at Jan vil miste jobben, siden ingen politifolk mistet jobben etter å ha gått ned på kne for den voldelige, rasistiske og marxistiske organisasjonen Black Lives Matter under en demonstrasjon i 2020.

 ‘A lot of officers have no patience for it but how can they sack her when officers were taking the knee at BLM protests last year?’

Den gangen ga politiledelsen grønt lys, og sa det var opp til den enkelte politikonstabel å velge om de ville knele eller ikke.

‘Taking the knee is a personal decision and should individual officers at their own discretion, where it was safe to do so, and is doesn’t interfere with their operational duties, decide to kneel on one knee with Londoners they are free to do so.’

Også i Sverige skapte det sterke reaksjoner da en svensk politikvinne gikk ned på kne under en BLM-demonstrasjon, mens hun holdt en plakat med teksten «White Silence is Violence» (Hvit stillhet er vold).

Nå stilles politiledelsen i London overfor et problem. Mange spør seg hvor grensene skal settes for hva som skal tillates av politisk aktivisme av politi i uniformert tjeneste, hvis det åpnes for å vise støtte til BLM og ta stilling i konflikten mellom Israel og Hamas.

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.