Forfatteren Jan Guillou. Foto: Jonas Ekströmer / NTB.

Et svensk lovforslag vil forby «rasistiske meninger». Det kan ifølge forfatteren Jan Guillou bety at også et av Sveriges største partier i praksis blir forbudt, noe han finner helt forkastelig.

Det er i et intervju i Aftonbladet at forfatteren Jan Guillou advarer mot det som kan bli konsekvensen av et lovforslag fra sosialdemokraten Morgan Johansson, Sveriges Justis- og migrasjonsminister.

Ifølge Guillou, som selv befinner seg på venstresiden i politikken, kan forslaget innebære at Sverigedemokraterna blir et forbudt parti.

Han mener det nemlig vil være en subjektiv tolkningssak i retten om partiet bryter vage lovformuleringer om «rasistiske meninger».

Dette ser Guillou som en farlig utvikling for demokratiet. Han kaller det «helt korkad» å innføre en lov som forbyr meninger generelt, i stedet for å rette seg mot navngitte organisasjoner av eksempelvis nazistisk art.

Slik karakteriserer Guillou forslaget:

… redan nu står det klart att man faktiskt kommer att föreslå förbud mot vissa särskilt angivna politiska uppfattningar.

Bortsett från att sådan lagstiftning är självklart antidemokratisk, så är den illa tänkt, för att inte säga rent ut korkad.

Lovforslaget ser ut til å ha bred støtte i Riksdagen, også fra borgerlige partier, og ligger an til å kunne bli vedtatt.

Guillou tror ikke det er Morgan Johansson eller andre politikeres hensikt å forby Sverigedemokraterna, et av landets største partier.

Det er ekstreme organisasjoner om NMR (Nordisk Motstandsrörelse) Johansson har i tankene med loven. Men Guillou mener det kan bli umulig å skille mellom eksempelvis Sverigedemokraterna og NMR, når saker knyttet til loven havner i rettsapparatet:

… för landets stackars åklagare blir det hopplöst att göra den distinktionen. De nyutnämnda politiska förbrytarna kommer efter åtal att värja sig med att de ”i sak” inte skiljer sig från riksdagspartiet SD.

Det är alltså en illusion att tro att den kommande lagen kan skrivas så att den bara fäller NMR men friar SD.

Han stiller spørsmålet om partiene bak lovforslaget overhodet forstår følgene av det de gjør:

Och då är vi tillbaks i huvudfrågan. Är regeringen och högeroppositionen verkligen beredda att förbjuda landets näst största oppositionsparti?

Selv om Guillou er kritisk til nettopp Sverigedemokraterna, er han sterkt imot lover som innskrenker folkestyret ved å ramme partiet på en slik måte:

Det råkar strida mot såväl våra grundlagar, än så länge, som mot demokratins mest fundamentala idé om tankefrihet och fritt meningsutbyte.

Kjøp Ruud Koopmans bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.