Sverige ønsker å sende 5.000 asylsøkere tilbake til Ungarn – men i Ungarn møter Sverige en kald skulder.

Migranter underveis fra Hegyeshalom i Ungarn til grensa mot Østerrike, 25. september 2015. Det er ikke umulig at noen av disse er blant dem Sverige nå prøver å bli kvitt. (Foto: Reuters/Leonhard Foeger)

Svenska Dagbladet har snakket med migrasjons- og justisminister Morgan Johansson:

– Vi har nästan 5 000 ärenden där människor är registrerade som asylsökande i Ungern, men Ungern tar inte emot dem när vi ska skicka tillbaka dem. Gör de inte det – ja, då ska EU-kommissionen öppna ett överträdelseärende. Det är deras skyldighet, sier Johansson.

Den svenske regjeringen mener at Ungarn bryter mot Dublin-reglene, som innebærer at en migrant skal søke asyl i det første landet han eller hun kommer til. Drar asylsøkeren videre til andre EU-land skal personen sendes tilbake til det første landet.

Ifølge Morgan Johansson er det EU-kommisjonens ansvar å se til at avtalen overholdes.

I dag mandag reiste EUs asyl- og migrasjonskommisjonær Dimitris Avramopoulos til Ungarn for å diskutere blant annet dette spørsmålet med landets myndigheter. Med seg har han klar melding om Sveriges holdning.

Får han ikke positiv respons i Budapest er neste steg EU-domstolen, sier migrasjonsstatsråden.

På sitt nettsted har den ungarske regjeringen forklart at man prioriterer å satse ressursene på landets egne borgere.

«For Ungarns regjering er det ungarske folket det viktigste, deres sikkerhet, og ikke de illegale innvandrerne som har tatt seg inn i landet fra et sikkert land», skriver regjeringen.

 

SvD: Ungern nobbar 5 000 asylsökande från Sverige

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂