Nytt

En afghansk migrant hopper i land på en strand på Lesbos 19. oktober 2015. (foto: Reuters/Yannis Behrakis)

Det er intet håp om enighet i EU om migrant-kvoter. EU kommer til å overkjøre landene som stritter imot, sier Sveriges migrasjonsminister Morgan Johansson.

I dag er det deadline for enighet om en felles migrasjonspolitikk, men EUs stats- og regjeringssjefer som møtes i Brussel i dag kan bare konstatere at forhandlingene har havarert.

Men EU kommer ikke til å akseptere at Polen, Ungarn og Tsjekkia sier nei til å fylle på med tusenvis av asylsøkere fra Afrika og Midt-Østen. Man kommer til å «kjøre over» landene som sier nei, fastslår migrasjonsminister Johansson overfor Sveriges Radio (SR).

Man har allerede begynt forberedelsene til et rettslig oppgjør.

Migrasjonsminister Morgan Johansson deltok på migrasjonskonferansen i Brussel onsdag kveld:

– Här finns det några länder som inte varit beredda alls att flytta på sig. Och är de inte det så hamnar man i ett sånt här låst läge, säger Morgan Johansson.

Også Brussels mest kjente fyllefant, EU-kommisjonens president Jean Claude Juncker, var skuffet:

– Solidaritet måste komma från hjärtat, men den måste också vara ömsesidig, alla EU-länderna måste vara med och dela på ansvaret.

Tilsammen 160.000 asylsøkere skulle etter planen omfordeles mellom medlemslandene. Pluss Norge, som tilbød seg å ta 1.500. Over 1.400 av dem er allerede ankommet Norge.

EU krever at de tre landene tar imot tilsammen 10.000 migranter fra leire i Hellas.

På en eller annen måte vil man tvinge landene til å akseptere EUs migrantkvoter.

Johansson synes det er bra at EU presser Polen, Ungarn og Tsjekkia, sier han til SRs Ekot. Ifølge ham er migrantene et «europeisk problem» som må løses i fellesskap.

Diskusjonene kommer nå til å dreie seg straff; å stoppe EU-bidrag til migrantvegrerne. Noen frivillig løsning er ikke i sikte, ifølge Johansson.

«Istället kommer man helt enkelt att köra över de länder som säger nej», skriver Sveriges Radio Ekot.

– Vårt tålamod håller på att rinna ut, sier Morgan Johansson.

 

Sveriges Radio: EU missade deadline om asylpolitiken