EUs innvandringskommissær Dimitris Avramopolus.

EUs stats- og regjeringssjefer må bli enige om migrasjonen, ellers trues hele den Europeiske Unionen. Denne advarselen kommer nå fra EUs innvandringskommissær Dimitris Avramopolus, rapporterer Sveriges Radio.

Samtidig ser EU ut til å nærme seg en enighet om en felles løsning som blir strengere og strengere.

Avramopolus retter en skarp advarsel mot EUs stats- og regjeringssjefer:

– Agera inte på egen hand, då hotas hela det samarbete vi byggt upp under de senaste 60 åren, sa han torsdag.

Advarselen kommer etter de siste ukenes ordkrig mellom EU-medlemsstater om migrasjon.

Rivningene internt i EU er kraftigere enn på svært lenge, og EU-kommisjonen har kalt inn til et minitoppmøte i Brussel søndag for å prøve å løse konfliktene før det store EU-toppmøtet i neste uke.

Avramopoulos ber medlemslandnen legge stridsøksen til side og i stedet gå videre på de områder hvor man er enige.

– Europeiska lösningar är enda vägen framåt, och vi är nu så nära en uppgörelse , sa Avramopoulos.

Han tror att EU-ländena redan till årsskiftet ska kunna komma överens om de sju lagförslag som kommissionen la fram 2016 om gemensamma asylregler. Bland annat ska sanktioner införas mot asylsökande som inte stannar kvar i det land de först kom till i EU utan reser vidare och söker asyl i ett annat land. Avramopoulos uppmanade också EU-länderna att omedelbart teckna bilaterala avtal för att snabbare kunna skicka tillbaka asylsökande till det första asyllandet.

EU:s gränsbyrå Frontex ska stärkas och bli en europeisk gränspolis med egna befogenheter. EU ska arbeta ännu hårdare med att utvisa asylsökande som fått avslag, och ge mer pengar till länder i Nordafrika för att stoppa flyktingströmmarna därifrån till EU.

De migranter som räddas i Medelhavet ska föras till mottagningscentra i länder som Algeriet, Egypten, Libyen, Tunisien och Marocko, där FN:s flyktingorgan UNHCR ska sortera ut dem som är i behov av internationellt skydd och övriga ska få hjälp att återvända till sina hemländer.

Sveriges Radio rapporterer også torsdag at EU vurderer å straffe asylsøkere som ikke samarbeider

– Om du inte samarbetar med myndigheterna, om du inte vill registrera dina fingeravtryck, om du åker illegalt till ett annat EU-land, ska du inte få bidrag, du ska inte få rätt till utbildning. Du kan till och med förlora rätten till uppehållstillstånd, eier EU-parlamentarikeren Anna Maria Corazza Bildt til SR Ekot. Lytt til innslaget her:

 

 

Støtt oss

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre. 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!