Sverigedemokraterna (SD) får ikke være med å diskutere den store økningen av asylsøkere i Sverige. Sveriges statsminister Stefan Löfven sier at SD har malt seg inn i et hjørne. Med den enorme veksten SD har på meningsmålinger ser det mer ut som om dagens regjering maler seg inn i et annet hjørne. En økende innvandring ser ikke ut til å øke støtten til det flerkulturelle samfunnet. SD er i dag største parti på nok en meningsmåling.

SD blir beskyldt for å ikke ha noen løsning på den store migrasjonen av den enkle grunn at det skal finnes kun en løsning: åpne grenser.

På måndag träffas EU:s inrikesministrar för ett extra insatt möte i Bryssel. Då ska den akuta flyktingkrisen diskuteras. Bland annat ska man bland annat diskutera vidare om det är möjligt att nå en lösning kring hur flyktingarna som kommit till EU ska fördelas. Flera länder för en helt annan linje än vad Tyskland och Sverige gör.
Att SD inte var inbjudna till mötet kommenterade Löfven så här:
– De har redan mält sig ur den här diskussionen för länge sen. De har inget intresse av att lösa migrationsfrågan och fundera på hur vi ska ha en solidarisk flyktingpolitik. De har ett helt annat svar.

Sverige forlanger at andre land skal ønske flyktninger velkommen. Hvordan skal man føle seg velkommen når vennligheten er påtvunget?

– Vi förväntar oss att andra EU-länder, inklusive Danmark, välkomnar flyktingar och försöker lösa det här tillsammans. De ska inte försöka uppträda så otrevligt mot flyktningar så att de ska söka sig någon annanstans. Danmark liknar just nu något sorts «Ungern light». De försöker göra så tydligt att flyktingarna inte är välkomna, det är precis motsatsen mot vad som behövs.Aftonbladet