Sverige registrerte 2.000 asylsøkere i 2009 som hadde slipt ned fingertuppene slik at de var umulig å avlese. Dermed får man ikke sjekket mot EUs fingertrykksarkiv, Eurodac.

Nå kjøper Migrationsverket inn utstyr som gjør det mulig å lese fingeravtrykk selv om de er slipt vekk. Amnesty Sverige er kritisk til at myndighetene forfølger mennesker uten fingeravtrykk.

När asylsökare kommer till Sverige så kontrolleras deras fingeravtryck mot den europeiska databasen Eurodac. Där kan man se om den sökande har passerat något annat EU-land på vägen till Sverige, och således ska återförvisas dit, eller om han eller hon är uppsatt som terrorist eller kriminell på EU:s spärrlista.
Men att lämna fingeravtryck är inte speciellt populärt bland asylsökarna, och många förstör därför sina fingrar. I Sverige går det nämligen bra att komma såväl utan pass som med nedslipade fingrar. Man får PUT ändå, och man DNA-registreras aldrig.
Nu köper Migrationsverket in ny och dyrare utrustning för att kunna scanna av fingrar även om de slipats ned, uppger Ekot.
På Amnesty är man kritiska till Migrationsverkets agerande:

– Rent faktiskt kan det säkert bli så att väntetiden förkortas. Samtidigt måste man ha med den mänskliga dimensionen och ställa sig frågan, varför tar man som individ till så oerhört drastiska åtgärder? Det är ju att situationen i vissa av EU:s medlemsländer är så pass prekär för asylsökande och flyktingar att man är beredd att gå väldigt långt för att inte återigen hamna i en situation som man upplever som helt ohållbar, säger Madeleine Seidlitz.

PUT er permanent oppholdstillatelse.

2000 asylsökare kom utan fingertoppar