Afrikanske migranter på en overfylt gummibåt i ferd med å bli plukket opp av et spansk skip utenfor kysten av Libya 3. februar i år. Foto: Giorgos Moutafis / Reuters / Scanpix

EU-kommisjonen besluttet torsdag å stevne Ungarn, Polen og Tsjekkia for EU-domstolen for å ha nektet å godta EUs beslutning om å fordele kvoter av asylsøkere mellom EU-medlemmene.

Kvoteordningen ble vedtatt for snart to år siden. Norge, som ikke var forpliktet til å ta imot en eneste av disse migrantene, aksepterte frivillig å ta imot 1500 av dem.

EU-kommisjonen åpnet sak mot de tre landene allerede i juni. Nå sendes saken videre til domstolen, bekrefter EU-kommisjonens visepresident Frans Timmermans.

– Vi er nå tvunget til å stevne Ungarn, Polen og Tsjekkia for retten fordi de har nektet å vise solidaritet med Hellas og Italia og motta asylsøkere derfra, sa Timmermans på en pressekonferanse i Brussel.

Ville omfordele over 100.000

Høsten 2015 besluttet EU-landene å innføre en obligatorisk kvoteordning for å avlaste Hellas og Italia ved å omfordele drøyt 100.000 asylsøkere derfra til andre land. Ordningen var midlertidig og er nå avsluttet.

Tsjekkia, Polen og Ungarn ble alle pålagt obligatoriske kvoter, men Polen og Ungarn har ikke tatt imot én eneste asylsøker gjennom ordningen. Tsjekkia har bare tatt imot tolv asylsøkere.

Ungarn og Slovakia mente at EU ikke hadde myndighet til å tvinge et land til å ta imot migranter, og klaget beslutningen inn for EU-domstolen, men tapte.

Dersom de tre landene taper i EU-domstolen, risikerer de høye bøter.

– Tar heller straffen

Polen lar seg imidlertid ikke skremme:

– Det er verre å ta imot asylinnvandrere enn å rammes av straffen fra EU, sa Polens innenriksminister Mariusz Błaszczak i et intervju med statlige Radio Polen i mai.

 

Å gi etter for kravet og åpne grensene kom ikke på tale for Polen, sa Błaszczak:

– Vi må ikke glemme hva som har hendt i Vest-Europa. Der er terror nå en del av hverdagen i de større EU-landene. Husk at det startet med ganske små grupper av muslimer, men i dag er de svært mange.

Kommisjonens appell

EU-kommisjonen appellerte også til medlemslandene om å prøve å overvinne motsetningene rundt den felles asylpolitikken, der flere forslag har havnet i dødvanne.

Det mest omstridte forslaget, revidering av den såkalte Dublin-forordningen, handler om at EU-landene skal ta felles ansvar og at alle skal tvinges til å ta imot asylsøkere, men på dette punktet er uenigheten stor.

Og her gir nå EU-kommisjonen litt etter, og sier at landene bare skal være tvunget til å ta imot asylsøkere i en massefluktsituasjon. For eksempel dersom det bryter ut krig i et naboland og mennesker flykter for livet.

– Da må alle stille opp. Intet EU-land kan være gratispassasjer, sier Timmermans.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂