Full stopp for EUs migrantkvoter: “Poland cannot accept refugees,” sier statsminister Beata Szydlo. Fotografert idet hun ankommer et EU-møte om Brexit og migrantkrisen i Brussel 18. februar 2016. (Foto: Reuters/Dylan Martinez)

Polen bøyer ikke av: – Det er verre å ta imot asylinnvandrere enn å rammes av straffen fra EU, sier Polens innenriksminister Mariusz Błaszczak.

I et intervju med statlige Radio Polen onsdag tonet Błaszczak ned sanksjonene EU truer landet med dersom Polen fortsetter å nekte å ta imot innvandrere fra EUs kvoteordning. I valget mellom to onder velger Polen det minste. Når landets sikkerhet står på spill kan man ikke bare telle zloty:

Claiming that accepting migrants would have “certainly been worse for Poland” than facing EU action, he told state radio that the “security of Poland and of the Poles” was at stake and drew a link to terror attacks in Europe.

Innenriksministeren har full støtte fra sin egen sjef, statsminister Beata Szydło. Ifølge en oversettelse på Radio Polens nettsider er hun krystallklar:

“Poland cannot accept refugees.”

På en pressekonferanse i Warzawa sa hun at “there was no agreement” om EU-landenes relokaliseringsprogram. Og på vegne av Polen tok hun ubeskjedent på seg æren for den voksende motstanden mot hele ordningen:

Szydło added that thanks to Poland’s tough attitude towards refugees, “a critical attitude towards the mechanism of migrant relocation is becoming increasingly widespread in the European Union”.

EU-kommisjonen truer med rettslige skritt mot Polen og Ungarn fordi landene nekter å ta imot asylsøkere gjennom EUs kvoteordning,

Tre land har ikke tatt imot en eneste migrant gjennom ordningen: Polen, Ungarn og Østerrike. Østerrike har imidlertid akseptert å ta imot migranter fra Italia. Polen og Ungarn har fått én måned på seg til å komme i gang.

– Hvis ingenting skjer innen neste statusoppdatering i juni, vil vi ikke nøle med å ta i bruk våre fullmakter og gå til rettslige skritt, sa EUs innvandringskommissær Dimitris Avramopoulos tirsdag.

Polens innenriksminister Mariusz Blaszczak får en pekefinger fra sin tyske kollega Thomas de Maiziere under regjeringssamtaler i Berlin i fjor sommer. Nå er det imidlertid Polen som viser fingeren til både Berlin og Brussel. (Foto: Reuters/Hannibal Hanschke)

Men å gi etter for kravet og åpne grensene for en ny asylbølge kommer ikke på tale for Polen. Da tar vi heller straffen, sier innenriksminister Błaszczak:

– Vi må ikke glemme hva som har hendt i Vest-Europa. Der er terror nå en del av hverdagen i de større EU-landene. Husk at det startet med ganske små grupper av muslimer, men i dag er de svært mange.

Mariusz Błaszczak ser flere grunner til å ikke åpne Øst-Europa for innvandring fra den tredje verden: Han mener det blir en indirekte oppfordring til menneskesmuglerne om å fortsette sin virksomhet når de ser at flere land åpner opp for innvandring.

– Det utsetter dessuten mennesker for fare, mennesker som risikerer liv og lemmer i forsøket på å ta seg til Europa, påpeker ministeren.

Norge har frivillig gått med på å ta imot 1.500 asylsøkere gjennom EUs kvoteordning. Så langt har 679 asylsøkere kommet til Norge fra Italia og 468 fra Hellas.

 

Radio Poland: Polish PM: We cannot accept refugees

Independent: Poland’s Prime Minister says country will accept no refugees as EU threatens legal action over quotas

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂