Tsjekkia sier blankt nei til å ta imot noen av de 450 asylsøkerne som italienske myndigheter har plukket opp i Middelhavet. Den illegale innvandringen fører Europa rett til helvete, sier statsminister Andrej Babiš.

Italias beslutning om å ta imot flere migranter er i strid med enigheten man kom frem til på det siste EU-toppmøtet, sier Babiš til Radio Praha. Han sier at Europa må sende et klart signal om at dørene nå er stengt for asylsøkere.

Statsminister Babiš sier at å ta imot flere asylsøkere er veien til helvete:

Prime Minister Babiš, who at the most recent EU summit on migration, refused to accept co-responsibility for the migrants already in Europe, said that taking in more asylum-seekers was a “road to hell”, a policy that would only motivate smugglers and increase their profits. He said Europe needed to send a clear signal that its doors were closed and defended the Czech Republic’s decision not to admit any more migrants.

Babiš påpeker at EU-landene ble enige om å gi opp kvoteordningen, og at fordeling av migranter skulle være frivillig:

– We pushed hard at the last European Council meeting for quotas to be abandoned and for migrant redistribution to be voluntary. This was agreed on and we will abide by it. Taking in more migrants is going the wrong way.

Fungerende utenriksminister Jan Hamáček støtter statsministeren og sier at Tsjekkia gjerne vil hjelpe Italia, men nekter å støtte en linje som bare gjør Europas migrantproblem verre.

– We will offer Italy other forms of aid – we are ready to help materially, financially, and even send our police officers to Italy, but as regards Prime Minister Conte’s request to take in asylum seekers – that will be rejected.

Tsjekkiske politikere er uenige om det meste, men innvandring er et tydelig unntak, skriver Radio Praha. Regjeringens standpunkt støttes av hele det politiske spekteret:

Opposition parties unanimously backed the government’s decision at the weekend, saying the only possible solution to the problem was to tighten EU border protection and solve the migrant crisis in the countries of origin. Christian Democratic Party leader Pavel Bělobrádek summed up the common viewpoint saying “we must help Italy, but not by pouring water into a leaky barrel”.

 

CZECH PM SAYS ACCEPTING MORE MIGRANTS IS “ROAD TO HELL” FOR EUROPE