En migrant tar en selfie med Angela Merkel i Berlin den 10. september 2015. Foto: Fabrizio Bensch / Reuters / Scanpix.

 

EU-land som ikke vil delta i kvoteordningen for flyktninger, kan selv nektes annen EU-bistand, sier Tysklands statsminister Angela Merkel.

– Hvis det ikke er solidaritet når det gjelder migrasjon, vil det heller ikke være solidaritet på andre områder. Og det vil være bittert for det europeiske samholdet, sa Merkel til avisa Frankfurter Allgemeine søndag.

Merkels kommentar må betraktes som en advarsel til østeuropeiske land som er mottakere av store pengebidrag fra EU, penger som rikere land som Tyskland bidrar med.

Flere land i det østlige Europa reagerte i forrige uke svært negativt på en dom i EU-domstolen som fastslo at kvoteordningen er lovlig, og at de må ta sin del av flyktningene som EU vil avlaste Italia og Hellas for.

Det var Ungarn og Slovakia som tok saken til EU-domstolen, men også Polen og Tsjekkia er kritiske til ordningen. Slovakia har tatt imot noen få flyktninger, men de østeuropeiske landene sier de generelt ikke er i stand til å integrere flyktninger fra muslimske land.

Et flertall av EUs innenriksministre vedtok i september 2015 å fordele 120.000 flyktninger i Hellas og Italia blant EUs medlemsland. Men blant andre Ungarn har ennå ikke tatt imot en eneste en av dem de er forpliktet som EU-medlem til å ta inn.

(©NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂