Tirsdagens skyteepisode mot Restaurang Barolo i Södertälje utenfor Stockholm var det andre voldelige angrepet på kort tid rettet mot familien som eier restauranten. Ifølge politiet har det blitt sendt ut trusler på sosiale medier, og mistanke om utpressing etterforskes. En person er varetektsfengslet etter at det ble funnet en skarp granat utenfor eierens hjem. Dette melder SVT.

Natt til tirsdag fikk politiet inn en alarm om smell i Södertälje sentrum. Tirsdag morgen ble det oppdaget kulehull på uteserveringen til Barolo.

Tirsdag kveld gikk eieren av restauranten ut med en uttalelse som ble sendt til flere medier og også lagt ut på sosiale medier.

«Vi vil forsikre dere om at ingen er kommet til skade, og at Restaurang Barolo ikke har noen som helst forbindelse med kriminalitet. Vi tar sterkt avstand fra alle former for vold og kriminalitet. Vi som jobber på Restaurang Barolo er i sjokk og dypt berørt av det som har skjedd», skriver de. De skriver også at restauranten vil holde åpent som vanlig.

Politiet sier til SVT at de har notert seg trusler som er sendt til eierens familie. De ser ingen forbindelse til organisert kriminalitet fra restaurantens side og etterforsker mistanke om utpressing.

Restauranteieren ønsker ikke å kommentere hendelsen, men viser til den skriftlige redegjørelsen.

For to uker siden ble det funnet en skarp håndgranat utenfor restauranteierens hjem. Politiet etterforsker nå sammenhengen mellom skytingen og granatangrepet. En person sitter varetektsfengslet mistenkt for forsøk på skadeverk i forbindelse med den hendelsen.

Aktor har kjørt seg fast: – Det er risiko for at ingen blir stilt for retten

Det multikulturelle Södertälje har opplevd en rekke tilfeller av skadeverk eller brannstiftelse. I juli 2024 ble en håndgranat kastet inn i en butikk i bydelen Geneta og detonerte. Ei kvinne i 50-årene ble alvorlig skadet. En tenåringsgutt ble arrestert for angrepet.

Noen av de mange kriminelle gjengene og klanene i Sverige benytter seg av mafia-lignende metoder for trusler og utpressing. Svensk politi mistenker at en del tilfeller av skyting, bombeangrep eller brannstiftelse kan ha sammenheng med utpressing.

I 2023 mottok flere personer trusselbrev etter bombeangrep og voldshandlinger i Stockholm. Brevene refererte til angrepene og trusler om lignende vold mot adressen deres – med mindre de betalte inn tilsvarende 30.000 svenske kroner i bitcoin til en konto. «Hvis du ikke betaler, vil en håndgranat bli kastet inn i villaen».

Kriminelle tjener anslagsvis 100-150 milliarder kroner på å begå kriminalitet i Sverige hvert år. Den økonomiske kriminaliteten har økt betydelig de siste årene, samtidig med økt voldskriminalitet. Politiet merker seg også at gjengkriminelle satser mer på utpressing og trusler for å inndrive gjeld, enten gjelden er fiktiv eller reell. I 2023 ble det anmeldt rundt 9000 utpressingslovbrudd i Sverige, en økning på hele 30 % sammenlignet med året før.

En butikkeier i sørlige Stockholm har i lengre tid blitt utsatt for utpressing av kriminelle. De truer med å drepe både ham og familien hans hvis han ikke betaler såkalte beskyttelsespenger. Da SVT møtte mannen i 2024, hadde han blåmerker på kroppen og i ansiktet. Han forteller at han har blitt slått av kriminelle som presser penger fra forretningen hans. Ifølge ham krevde de at han skulle betale 300.000 SEK i startbeløp og deretter 50.000 SEK i måneden for å få bli værende i området. «De sa at for hver dag jeg utsetter betalingen, må jeg betale en bot på 100.000 kroner». Butikkeieren har sendt familien sin til hjemlandet fordi det er tryggere for dem der enn i Sverige.

En rapport fra Brottsförebyggande rådet (Brå) i 2024 dokumenterte at hele det svenske samfunnet nå er blitt infiltrert av kriminelle klaner, også politiet. Selv salg av jordbær har blitt en måte å hvitvaske penger på for kriminelle nettverk.

Sverige: «Helse- og omsorgssektoren er infiltrert av organisert kriminalitet»

En ny rapport fra 2025 viser at også helse- og omsorgssektoren i Sverige «er infiltrert av organisert kriminalitet». Ifølge Sara Persson ved Ekobrottsmyndigheten, som ikke har vært med på å utarbeide rapporten, er det vanlig at kriminelle er ansatt som personlige assistenter for eldre og sårbare mennesker.

I en undersøkelse sier 20 prosent av de spurte svenske bedriftene at de har blitt rammet av gjengkriminalitet. Nesten alle er bekymret for utviklingen. «Mange bedriftseiere har lenge følt seg presset av kriminalitet», forteller Caroline Szyber fra Småföretagarnas Riksförbund.

Kjøp «Klanen» her!

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.