Lena i Norrköping flyktet fra krigen i Ukraina. Dessverre har bomber fulgt henne til Sverige. Dette melder SVT.

Eksplosjoner og bomber i Ukraina splittet Lena Cherednyks familie. Mannen ble igjen, mens hun tok med seg sønnene til Sverige for å leve i trygghet. Men da inngangspartiet til huset deres i Norrköping ble sprengt bort, ble hun rystet.

«Det var forferdelig. Det første jeg tenkte var at krigen var kommet til Sverige», forteller Lena til SVT.

Det var like etter klokka 01.00 natt til mandag 25. mars at døra til Lena Cherednyks hus i Hageby i Norrköping ble sprengt bort av en kraftig eksplosjon.

Ingen ble fysisk skadet i hendelsen, men bomben ødela trappeoppgangen og knuste flere vinduer.

Jimmie Åkesson vil sette inn militæret i Sverige: – Vi er i krig

I to år har Lena Cherednyk og hennes to sønner bodd i en av leilighetene i huset. Før Russlands invasjon jobbet Lena som engelsklærer i Ukraina. Hun flyktet sammen med barna for at de skulle kunne leve i trygghet.

«Det vi minst forventet her i Sverige var å oppleve slike eksplosjoner. Det er så vanskelig å overleve igjen», sier Lena. «Hvor er det tryggeste stedet? Det kan man ikke vite».

En artikkel i avisen Expressen i 2022 nevnte at en del ukrainere velger bort Sverige på grunn av frykt for vold og kriminalitet. Noen betrakter Sverige som et mafialand, og vil ikke flykte fra en krig bare for å havne i en annen krig.

Utpressing i Sverige: «Hvis du ikke betaler, vil en håndgranat bli kastet inn i din villa»

«Det spiller ingen rolle hvor vi flytter, Sverige er blitt de kriminelles hjem»

Kvinnene er også redde for voldtekter, slett ikke uten grunn. Ukrainske kvinner på asylmottaket Galaxen i det sydsvenske tettstedet Olofström fikk for eksempel beskjed om at de ikke må gå lettkledde fordi dette kan provosere menn fra andre kulturer som også bor på mottaket.

Et bolighus i Borås i det vestlige Sverige ble rammet av en eksplosjon natt til mandag 22. april. Nye bomber smeller i svenske kommuner nesten hver uke.

Sverige: Bomber koster store summer for samfunnet og uskyldige ofre

På femten og en halv måned, fra januar 2023 til midten av april 2024, ble Sverige rammet av 177 små og store eksplosjoner. Av disse har 122 sprengninger vært rettet mot bolighus, det vil si villaer, rekkehus eller boligblokker.

«Eksplosiv vold er veldig unikt for Sverige», uttaler Ardavan Khoshnood, kriminolog og førsteamanuensis ved Lunds universitet. «Ingen andre land i Vest-Europa, eller noe annet land i fred, har så store problemer med detonasjoner», forteller Khoshnood til SVT.

Mange av bombeangrepene er trolig knyttet til pågående gjengkriger blant Sveriges minst 62.000 gjengkriminelle.

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.