Bydelen Västra Frölunda i Göteborg er blitt rammet av to bomber natt til onsdag 6. mars.

Med noen få minutters mellomrom skjedde det to eksplosjoner ved portene til bygårder i Västra Frölunda.

«Det er på to forskjellige adresser, og det har skjedd på utsiden av inngangene», kommenterer vakthavende politibetjent Göran Carlbom til SVT.

Alarm om høye smell kom inn til politiet klokka 01:32 natt til onsdag.

Flere beboere i området hadde blitt vekket av to eksplosjoner, som skjedde ved to innganger til to boliger i samme gate.

De materielle skadene er betydelige, men ikke så store at beboere i bygningene har måttet evakueres.

Sverige: Hele samfunnet er infiltrert av kriminelle klaner

Den nasjonale bomberedningsenheten har sikret stedet i løpet av natta, opplyste svensk politi tidlig onsdag morgen.

Politiet har sperret av området og har en stor pågående aksjon, parallelt med at mulige sammenhenger mellom eksplosjonene etterforskes.

«Det er altfor tidlig å si noe om, men er selvfølgelig noe vi må jobbe med», sier Göran Carlbom.

Hendelsene er klassifisert som grov ødeleggelse og grovt brudd på lov om brannfarlige og eksplosive varer.

Det er foreløpig ingen mistenkte eller arresterte i saken.

Volden øker i svenske fengsler: «Vi mister kontrollen»

Det undersøkes om eksplosjonene er gjengrelaterte.

På adressene står det skrevet personer som i fjor var involvert i en voldelig skyting, der en ung mann var nær ved å dø, ifølge opplysninger til avisen Göteborgs-Posten.

Nylig falt dommen i den saken: Tre av fire tiltalte ble dømt for ulike forbrytelser, to for drapsforsøk og en for grove våpenlovbrudd. Den strengeste straffen var 18 års fengsel.

Ifølge etterforskningen var skytingen en del av konflikten mellom G-falangen og Z-falangen i Frölunda.

Helene Skruf bor vegg i vegg med en av trappeoppgangene og forteller at hun ble svært sjokkert da hun våknet av eksplosjonene. «Hele huset ristet», sier hun.

En annen person som bor vegg i vegg med trappeoppgangene som ble sprengt, forteller hvordan hun fikk panikk av eksplosjonene og forberedte hele familien på å evakuere leiligheten.

Flere lesere rundt om i Göteborg tok i løpet av natta kontakt med Göteborgs-Posten og fortalte at de hørte høye smell. En person forteller at han bor flere kilometer unna åstedet, men likevel våknet av eksplosjonene.

Til sammen har Sveriges to største byer opplevd fem bomber på under to døgn. 4. og 5. mars ble Stockholm også rammet av tre bomber. Politiet sjekker disse for mulige forbindelser til kriminelle nettverk.

Tredje bombe i Stockholm på et døgn

Svensk politi anslår i 2024 at 62.000 personer er knyttet til kriminelle nettverk i landet. Rundt 14.000 av disse vurderes å være direkte aktive i kriminelle nettverk, mens ytterligere 48.000 personer er knyttet til de mange rivaliserende gjengene.

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.