Multikulturelle Södertälje utenfor Stockholm sliter med mye voldskriminalitet, i likhet med stadig flere svenske byer.

Natt til 1. august ble en person skadd i en eksplosjon ved en leilighetsdør i Södertälje. En 17-åring er mistenkt for å ha stått bak eksplosjonen. Han er mistenkt for forsøk på utpressing, to tilfeller av oppfordring til utpressing og oppfordring til drap, og blir begjært varetektsfengslet. En annen person er også pågrepet. Politiet tror at bomben var rettet mot en ansatt ved en lukket ungdomsanstalt i Södertälje.

17-åringen soner allerede en dom på lukket ungdomsavdeling for å ha skutt og drept en mann på et treningssenter i 2022. Tidligere i år skapte han igjen overskrifter da bevæpnede personer hjalp ham rømme i forbindelse med et tannlegebesøk. Han var på rømmen i ei uke, før han ble pågrepet og fengslet igjen.

Denne bomben ble dråpen som får begeret til å flyte over for en nabo som avisen Expressen har snakket med. «Jeg har nå bestemt meg for at jeg skal forlate dette huset», sier han.

Eksplosjonen fant sted én etasje over ham, men likevel er det store skader på trappeoppgangen i etasjen hans. Han er glad for at han har sikkerhetsdør. Denne beskyttet ham mot større skader.

Betongterskelen hans ved inngangsdøra har løsnet og karmen har gitt etter. Døra er litt bulket og det er sprekker i både tak og vegger.

«Jeg er den eneste igjen i denne etasjen. Vi har sikkerhetsdører, alle unntatt én. Det var ei gammel tredør, og den er helt utblåst».

Etter eksplosjonen i Geneta-området ble beboerne først evakuert mens tilfluktsrommet sikret bygningen. Deretter kunne de returnere hvis de ville.

«Det var en skikkelig smell. Jeg våknet like før klokka 01. Jeg så gjennom kikkhullet og det var helt fullt av røyk».

Mannen opplyser til avisen at han ikke blir værende etter dette. «Jeg har nå bestemt meg for at jeg skal forlate dette huset. Jeg har bodd i samme leilighet siden 1977».

De siste tretti årene har han opplevd en brannstiftelse, en sofa påtent i trappeoppgangen og nå en eksplosjon. Mannen forteller at biler ofte tar fyr i nærheten av Geneta-senteret.

«Når det kommer så nært, med eksplosjoner og drit, da tar jeg raske avgjørelser. Jeg sier opp leiligheten på mandag».

Ei kvinne som bor i nærheten av det berørte huset ble også vekket av eksplosjonen. Om morgenen snakket hun med en nabo som bor i huset ved siden av. «Hun fortalte at folk sto på balkongene og ropte at de ikke kunne komme ut og ikke puste».

En annen person Expressen snakket med som har bodd i området i 17 år har derimot ingen planer om å flytte bort. Hvor skal man flytte til? Lignende problemer finnes nå over nesten hele Sverige. «Det spiller ingen rolle hvor du bor lenger. Du kan bo i det vakreste området, men slikt skjer der også», sier hun.

Hun forteller at det er mange barnefamilier i området, men at det «selges narkotika i nesten alle hus».

Ei ung jente og ei eldre kvinne står utenfor det berørte huset og snakker med politiet. Den unge jenta har på seg morgenkåpe og forteller at familien hennes bor i huset. De måtte reise midt på natta.

Hun sier at hun likevel ikke er spesielt preget av hendelsen. «Slikt skjer hele tida» i Södertälje, påpeker hun.

Ambulanse­personell angrepet i Södertälje

Omfattende korrupsjonssak i Södertälje, kobles til lokal mafia

Svensk politi vil ikke si noe offisielt om voldsutviklingen i Södertälje

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.