Voldsbølgen i Sverige fortsetter med uforminsket styrke. 2023 ser ut til å bli et nytt rekordår i antall bomber og eksplosjoner. Natt til torsdag ble det registrert fire bomber i tre ulike svenske byer på litt over en time.

En eksplosjon har skjedd ved inngangen til et bolighus sentralt i Nyköping. Alarmen kom inn til politiet klokka 02.13. To personer var i bygningen, men ingen ble skadet. «Kriminalitetsklassifiseringen er foreløpig drapsforsøk», sier Camilla Larsson, vakthavende i politiet. Området er sperret av i påvente av den nasjonale bombegruppen. Det er foreløpig ingen mistenkte eller arresterte i saken.

Det har vært flere alvorlige voldshandlinger i Nyköping på bare noen få dager. Søndag var det skyting i et boligområde sentralt i Nyköping, og tirsdag kveld ble det avfyrt skudd mot en bolig i den nordlige utkanten av byen.

Klokka 02.11 natt til torsdag fikk politiet flere oppringninger om eksplosjoner i bydelen Norsborg, i Botkyrka kommune sør for Stockholm. «Vi etterforsker om det er en detonasjon, en skyting eller muligens begge deler som har skjedd», sier Mikael Pettersson fra politiet. Politiet har funnet skader på et bolighus som ser ut til å ha sammenheng med eksplosjonene. Det er foreløpig ikke foretatt noen arrestasjoner i forbindelse med dette angrepet.

Like etter klokka 01.00 natt til torsdag ble nødetatene og politiet varslet om to kraftige smell i Göteborg. Dette viste seg å være to forskjellige eksplosjoner som skjedde ved en bygård i Olskroken og en i Kortedala med bare ti minutters mellomrom. Smellene skal ha blitt hørt over store deler av byen.

«Vi ser på mulige sammenhenger mellom dem og også mellom tidligere detonasjoner i hele Göteborg», uttaler Fredrik Svedemyr, vakthavende ved politiet.

Nødetatene har vært på begge stedene. «Vi har nå forlatt Olskroken men er fortsatt på Kortedala og jobber», sier Jonas Gill, alarm- og linjeoperatør ved redningstjenesten.

Det er ingen meldinger om personskader, kun materielle skader. «Noen dører er skadet og vindusruter er knust. På en av adressene ble det også materielle skader på biler som sto i nærheten», kommenterer Fredrik Svedemyr fra politiet til SVT.

Politiet har åpnet en etterforskning om offentlig ødeleggelse i begge sakene, og den nasjonale bombegruppen er blitt tilkalt til åstedene. Det er foreløpig ingen mistenkte eller arresterte over disse to bombene i Göteborg.

Fire personer er derimot pågrepet etter at en patrulje stoppet en bil og fant en mistenkelig gjenstand utenfor Trollhättan. En politipatrulje stanset bilen ved Sjuntorp klokka 04.00 torsdag morgen og oppdaget da den mistenkelige gjenstanden. Mens de ventet på at den nasjonale bombegruppen skulle undersøke gjenstanden, ble veien fullstendig sperret av. E45 var helt stengt i flere timer.

«Når det er en mistenkelig gjenstand tar vi naturligvis det sikre før det usikre, det handler om å sikre plassen der», sier Fredrik Svedemyr, talsperson for politiet. Fire menn som satt i bilen er pågrepet, mistenkt for forberedelse til offentlig ødeleggelse. Ifølge politiet er mennene i 20- til 30-årene.

Det er så langt uklart hvor de mistenkte er fra, eller om de er kjent for politiet fra før. Politiet etterforsker om hendelsen kan ha sammenheng med nylige eksplosjoner i Vest-Sverige. Natt til torsdag skjedde det to eksplosjoner i Göteborg og natt til tirsdag skjedde det en eksplosjon ved en villa i Sjuntorp.

«Vi etterforsker bredt i generell forstand og ser på mulige sammenhenger til tidligere hendelser. Men foreløpig er det for tidlig å si noe om mulige sammenhenger til tidligere detonasjoner eller hendelser», kommenterer Fredrik Svedemyr.

Sverige: Antallet eksplosjoner er blitt fordoblet siden i fjor

Sverige runder 100 bombe­sprengninger hittil i 2023

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her! Du kan også kjøpe e-boken her.

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.