Flere svenske handelsmenn bekymrer seg for hvordan våpenvold påvirker virksomheten deres, melder politiet og Svensk Handel.

Sikkerhetsekspert Nina Jelver frykter at skyting kan skremme kunder bort fra berørte områder.

Bransjeorganisasjonen Svensk Handel melder at sikkerhetsspørsmål har blitt stadig viktigere for handelsmenn og eiendomsbesittere. Årsaken er våpenvolden som rammer store deler av Sverige.

«Vi får generelt flere spørsmål om uro knyttet til skyting og den eskalerende volden», sier Nina Jelver, sikkerhetssjef i Svensk Handel.

Fagforbundet skriver i en epost til SVT Uppsala at de også har merket en økning i ulike former for vold og trakassering mot ansatte i butikk de siste årene.

Jelver sier at de ennå ikke har sett at voldshandlingene rundt om i Sverige har påvirket kjøpsatferden til befolkningen. Hun legger til at dette imidlertid kan endre seg i framtida dersom skytevolden fortsetter. «Selvfølgelig påvirkes handelen hvis folk opplever enkelte steder som utrygge», kommenterer Nina Jelver.

Bare i bydelen Gottsunda i Uppsala har det vært tre skytinger på kort tid. Handelsmenn og kunder ved kjøpesenteret Gottsunda Centrum er bekymret over utviklingen.

«Det er en bekymring for at det kan skje noe også her blant butikkene», sier Daniel Hansson, som jobber på Feskarn i Gottsunda Centrum.

Frykten er ikke ubegrunnet. Svenske kjøpesentre som Emporia i Malmö har allerede opplevd dødelige skytinger midt blant sine kunder.

Politiet i Uppsala meldte tidligere at flere butikkeiere tok kontakt med bekymringer og spørsmål om hvorvidt skyteepisodene i området kunne påvirke virksomheten deres.

«Vi følger situasjonen og utviklingen og hva som skjer i nærområdet. Vi jobber også for å fange opp ungdom og andre ved å ansette folk i senteret vårt», sier Hemmaplan-sjef Cecilia Safaee.

Senterleder Hoda Abou El Oula mener at Gottsunda Centrum har god kontakt med kommunen og politiet. «Vekterne er her frem til stengetid, så det skal være like trygt som det er på dagtid», uttaler hun.

SVT snakker derimot med lokale innbyggere som frykter at volden skremmer mennesker bort fra bydelen.

Aida er en av dem som nettopp har besøkt Gottsunda Centrum og bærer matvesken sin til bilen. «Jeg tror det er færre som tør å komme hit. Du vil ikke handle her på kvelden», sier hun.

Uppsala: Det blir stadig vanligere at politiet flyr droner

Sverige: Politiet har ikke tid til å etterforske voldtekter eller innbrudd

Sverige: Kraftig eksplosjon i Uppsala, én skutt i Eskilstuna og én skutt i Kristianstad

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.