Nok en svensk matbutikk ser seg tvunget til å låse inn kjøtt på grunn av et stort antall butikktyverier.

Ifølge handelsmann Roland Hedlund i Knivsta utenfor Uppsala har tyverier av kjøtt økt med minst 50 prosent siden i høst. Ica Kvantum i Knivsta må derfor låse kjøttkjølerne i løpet av kvelden.

Hedlund beklager at problemene har nådd så langt. «Å håndtere ting som dette er ikke hovedfokuset i butikken. Vi lever av salg, vi er her for kunden og alle som er interessert i å kjøpe varene våre».

Nå må butikkens kunder likevel spørre personalet hvis de ønsker å kjøpe kjøtt om kvelden.

Bosse Engberg, som har vært kunde i butikken i mange år, synes det er trist at butikken må ty til slike tiltak.

Tyverier av kjøtt og andre varer i svenske dagligvarebutikker har derimot økt markant siden i fjor. Svensk Handel har mottatt flere varsler fra butikker.

Ifølge Nina Jelver, sikkerhetssjef i Svensk Handel, er det ikke bare privatpersoner som stjeler, men også organiserte tyverigjenger. «Ligaer går inn og søker i butikker etter kjøtt», sier hun. «Mange butikker har dessverre også stengt rapportene eller valgt å ikke anmelde fordi de mener at dette sjelden fører til noe», kommenterer Jelver.

Sverige har opplevd en tendens mot økt lovløshet i mange år. Med høyere inflasjon det siste året har antall tyverier i svenske butikker økt ytterligere. I en debattartikkel i Aftonbladet skriver en rekke svenske butikkeiere at situasjonen for svenske matbutikker nå er akutt.

På grunn av mange tyverier ble også Cityhallen i Karlskrona tvunget til å selge storfekjøtt over disk. Det er primært dyrt storfekjøtt som stjeles. Tyvene ser ikke ut til å være like interessert i svinekjøtt.

Sverige: Matbutikker låser inn kjøtt for å unngå butikktyveri

Sverige: Nok en butikk må låse inn kjøtt på grunn av tyveri

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.