Gjengkriminaliteten fortsetter å skylle over Sverige, med flere bomber eller skyteepisoder hver uke. På grunn av dette har politiet snart ikke ressurser til å etterforske annet enn gjenger. Andre typer kriminalitet som tyveri eller innbrudd blir dermed nesten risikofrie for de kriminelle.

Document har tidligere skrevet om at siden 2010 har antallet registrerte butikktyverier i Sverige fordoblet seg. I en debattartikkel i februar 2023 skrev en rekke butikkeiere at situasjonen for svenske matbutikker nå er akutt. De forstår at grov kriminalitet krever fokus fra politiet og andre deler av rettssystemet. Situasjonen er imidlertid så alvorlig at myndighetene må klare å gjøre begge deler. Det er et stort problem at butikktyveri ikke prioriteres høyere av rettssystemet og at ikke flere personer blir tiltalt for tyveri. Handelsmennene ber derfor politikere og politi om å bruke mer ressurser på å stoppe hverdagsforbrytelser som rammer mange mennesker. Dette er nødvendig for å opprettholde samfunnskontrakten og viljen til å betale skatt, hevder de.

Dessverre ser dette ut til å ha blitt et permanent problem i det svenske samfunnet. Kriminaliteten over hele landet er blitt så omfattende at den kort og godt har vokst politiet over hodet.

I en rapport fra februar 2023 kritiserte Riksrevisjonen det svenske politiets ineffektive arbeid mot lovbrudd som innbrudd, hærverk og butikktyveri. Riksrevisjonen beskriver situasjonen som «alvorlig», og opplyser at antallet oppklaringer av slike forbrytelser har gått ned de siste årene.

Innbrudd kan være vanskelig å etterforske når gjerningsmannen ikke er identifisert. Per Dackenberg, revisjonsdirektør i Riksrevisjonen, påpeker derimot at skyting og eksplosjoner trekker store ressurser bort fra andre problemer.

En av tyvene som brøt seg inn på et hotell i Rörum i Österlen sist påske kunne identifiseres av flere personer takket være overvåkningskamera. Tyvene stjal alkohol for 25.000 kroner. Til tross for legitimasjon og bilnummer ble saken først henlagt av politiet. Den blir nå tatt opp igjen, men etterforskningen blir forsinket til høsten. Politiet i Ystad sier at årsaken er at det er mange alvorlige lovbrudd som må prioriteres. Foreløpig går den identifiserte tyven derfor fri.

Kvinner i Uppsala som anmelder voldtekt må vente i flere måneder på å bli avhørt. Dette melder SVT. Ofte må de vente så lenge at noen av dem velger å droppe anmeldelsen. «Vi har hatt kvinner som har ventet i opptil åtte måneder med å komme i kontakt med politiet etter at de gjorde en anmeldelse», sier Josefine Agius, koordinator ved krisesenteret i Uppsala. Forklaringen fra politiet har vært at det skyldes mangel på kapasitet og at gjengkriminalitet tar ressurser.

Andreas Pallinder er seksjonsleder for etterforskningsseksjonen i Uppsala politiområde. Han sier at det er vondt at situasjonen er slik, men politiet har stor pågang og mange saker å håndtere.

9 år gammel svensk jente påført hjerneskader av afrikaner, får lite hjelp fra myndighetene

Stockholm: Politiet frykter at kampen mot gjengkriminalitet ikke kan vinnes

Svensk politimann sier opp, tror ikke lenger at politiet kan stoppe volden

Sverige: Matbutikker låser inn kjøtt for å unngå butikktyveri

Butikktyver i Sverige går for kjøtt og smør

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her! Du kan også kjøpe e-boken her.

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.