Tilstedeværelsen av droner i politiarbeidet blir stadig mer vanlig i Uppsala. Antall flyvninger ser ut til å øke med 40 prosent sammenlignet med fjoråret.

«Det er et veldig godt verktøy for å lette arbeidet vårt», sier Omid Farhand, gruppeleder for kameraovervåking. «Antallet droner vi har tilgjengelig har økt mye».

I løpet av årets fem første måneder har politiet i region Mitt i Sverige gjennomført over 650 flyvninger, mot drøyt 900 i hele fjor.

Dronene, eller UAS-ene som de kalles, er utstyrt med både kamera og varmekamera. De er blant annet nyttige i letingen etter savnede personer. Dronene brukes også under spesifikke arrangementer hvor mange mennesker er i bevegelse.

Rundt hele Uppsala er det satt opp skilt som informerer om at området overvåkes med droner. Dette er i stadig endring, ifølge Omid Farhand.

«Vi jobber kontinuerlig med å evaluere og se hvilke områder som kan være aktuelle å overvåke».

Mange beboere ser positivt på den økte overvåkningen. «Sikkerheten er god, det skader ikke. Det er bare noen få kameraer», sier Uppsala-beboeren Kazem Ghassemi til SVT.

Droner løser derimot ikke problemet med manglende personell. Document har tidligere skrevet om hvordan svensk politi er overarbeidet på grunn av gjengkriminalitet.

Kvinner i Uppsala som anmelder voldtekt må vente i flere måneder på å bli avhørt. Ofte må de vente så lenge at noen av dem velger å droppe anmeldelsen. «Vi har hatt kvinner som har ventet i opptil åtte måneder med å komme i kontakt med politiet etter at de gjorde en anmeldelse», sier Josefine Agius, koordinator ved krisesenteret i Uppsala. Forklaringen fra politiet har vært at det skyldes mangel på kapasitet og at gjengkriminalitet tar ressurser.

Andreas Pallinder er seksjonsleder for etterforskningsseksjonen i Uppsala politiområde. Han sier at det er vondt at situasjonen er slik, men politiet har stor pågang og mange saker å håndtere.

Sverige: Politiet har ikke tid til å etterforske voldtekter eller innbrudd

Gottsundakyrkan i Uppsala påtent

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her! Du kan også kjøpe e-boken her.

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.