Politi jobber på et åsted i Göteborg etter en skyteepisode. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT / NTB

Over hele verden registreres det med sjokkartet vantro hva som foregår i Sverige. Tilstandene beskrives med sterke ord og uttrykk.

Svenskene har alltid vært opptatt av hvordan hjemlandet oppfattes ute i verden, i svenske medier snakkes det mye om Sveriges image, «Sverigebilden».

Landets politikere har brukt mye tid og penger på å pynte mest mulig på nettopp «Sverigebilden».

Men det later til å ha vært forgjeves. For inntrykket av Sverige er nå i dramatisk endring, nærmest i fritt fall. Situasjonen kalles et mareritt.

Fra å oppfattes som det velstående, fredelige hjemlandet til Pippi Langstrømpe og Abba, omtales Sverige nå i medier verden over som et land der kriminaliteten er helt ute av kontroll.

Fria Tider har sett nærmere på disse beskrivelsene i internasjonale medier.

Utländska medier fylls nu av skräckrubriker om våldet och utvecklingen i det tidigare föregångslandet Sverige, skriver avisen, og fortsetter (oversatt av Document):

Den britiske avisen Daily Mail beskriver hovedstaden Stockholm som et rent «ville vesten».

I svenske gater er det «kaos» med «blodbad», ifølge avisen, som rapporterer om hvordan to personer ble skutt og drept og en 25 år gammel kvinne i Uppsala ble sprengt til døde i løpet av få timer.

Daily Mail har også lagt ut en video fra Riks som viser åstedet i Uppsala og beskriver det som «en krigssone».

The Independent beskriver også  Sverige som «en krigssone» i en lengre artikkel om det tidligere foregangslandet, som i dag er preget av «barnesoldater, henrettelser og bomber». Avisen har blant annet intervjuet en beboer i Hässelby om en eksplosjon der mandag.

– Ikke misforstå meg. Jeg er ikke rasist, men det er ingen vei utenom. Problemene begynte da stadig flere innvandrere kom til Hässelby. Nå er det som en krigssone. Det er et mareritt, sier beboeren.

Medier i Finland og Danmark trekker nå også frem Sverige som et skrekkeksempel, melder Ekot.

– Det har vært rapporter om frykt for at svensk gjengkriminalitet skal få fotfeste også i Finland, sier Ekots Finland-korrespondent Carina Holmberg.

Også norske mediers omtale blir beskrevet:

NRK slapp torsdag en podkast der det uttrykkes bekymring for at voldsutviklingen i Sverige skal spre seg over grensen til Norge.

Ulf Kristerssons «tale til nasjonen» torsdag kveld om at militæret kan settes inn mot gjengene, har også vakt oppsikt i en rekke internasjonale medier.

– Å involvere militæret i politiet vil være et svært uvanlig skritt for Sverige, og understreker alvoret i gjengvolden som har krevd et dusin liv i landet denne måneden, inkludert tenåringer og uskyldige forbipasserende, skriver det amerikanske nyhetsbyrået AP.

Les også: 

Sverige på vei mot ny rekord i antall bombeangrep

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.