Politiet arbeider på et åsted i voldsherjede Uppsala i Sverige. Foto: Mickan Palmqvist/TT / NTB

Uppsala er er kjent som en tradisjonsrik og vakker universitetsby. Men i det «nye Sverige» er slike bilder endret. Nå er denne byen blitt et sentrum for brutale gjengkonflikter, vold og drap.

Det har nå gått så langt at svensk politi erklærer seg bortimot maktesløse.

Byen rystes nå av en «krig» mellom ulike gjenger i innvandrermiljøene.

En antatt hovedmann, som i svenske medier omtales som «den kurdiske reven», befinner seg i Tyrkia. Han er mistenkt for å finansiere og styre volden fra utlandet. Dermed er det ekstra vanskelig for svensk politi å stanse dette.

Ifølge SVT er det ingen utsikter til at han kommer til å bli utlevert til Sverige, og ingen tegn til at tyrkiske myndigheter vil forsøke å pågripe ham.

Imens fortsetter voldsspiralen i den svenske byen, blant annet med en rekke mindreårige involvert.

Mindreårige settes ofte til å utføre vold og kriminalitet, da de er lite utsatt for rettslig forfølgelse og straff. Ofte forstår de heller ikke selv rekkevidden av hva de lures eller tvinges til å være med på.

NTB-TT melder om saken.

Blant de seneste drapsofrene er en 60 år gammel kvinne og en tilfeldig forbipasserende 25-åring. Sistnevnte ble tirsdag skutt i en trappeoppgang idet han var på vei til jobb.

Trolig var gjerningspersonene ute etter en nabo som er leder i en beryktet innvandrergjeng kalt Foxtrotnätverket.

Den 60 år gamle kvinnen var ifølge svenske medier mor til en person som lå i konflikt med denne gjengen.

Ingen er trygge i byer der disse gjengene er i krig med hverandre.

Startet med drap i Malmö

Natt til onsdag ble en mindreårig pågrepet etter en ny skyteepisode i Uppsala, ifølge Expressen , den fjerde på en uke. Ingen ble imidlertid skadd.

Hendelsen etterforskes som drapsforsøk og settes i forbindelse med en konflikt mellom de kriminelle gjengene.

Ifølge kriminolog Manne Gerell ved Malmö universitet ser voldsopptrappingen ut til å ha startet med drapet på Karolin Hakim på åpen gate i Malmö for fire år siden.

Hun ble drept da gjengmedlemmene ikke greide å få tak i mannen hennes, som var det egentlige målet. Så de drepte hans kone i stedet.

– Gode bevis

Gang på gang er det nå slekt og familie som rammes av volden. Natt til søndag var det også en skyteepisode der målet skal ha vært en slektning av mannen som leder det såkalte Foxtrotnätverket.

Ifølge Gerell ser det ut til at politiet har gode bevis mot gjenglederen som befinner seg i Tyrkia. Men det hjelper foreløpig ikke så mye, i og med at vedkommende ser ut til å oppholde seg trygt blant venner der.

– De skulle kunne stille ham for retten, men det blir veldig vanskelig å stanse voldsspiralene når pengesekken er der, og Tyrkia nekter å utlevere ham, sier forskeren,

Det generelt dårlige politiske forholdet mellom Tyrkia og Sverige, grunnet blant annet uenighet om svensk Nato-søknad, koranbrenninger og annet, bidrar ikke til å gjøre tyrkiske myndigheter mer samarbeidsvillige overfor Sverige i slike kriminalsaker.

Les også: 

13-åring funnet drept i Sverige, knyttes til kriminelle nettverk

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»! Du kan også kjøpe den som e-bok.

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.