Uppsala ligger omtrent 67 km nord for Stockholm, og er en universitetsby med rundt 166.000 innbyggere. Den siste tiden er det imidlertid volden som har rammet byen som har fått det meste av oppmerksomheten.

Det at flere mindreårige også havner i det kriminelle miljøet, bekymrer politiet.

– Det er barn som blir utpresset, og som med dødstrusler blir tvunget til å utføre grove forbrytelser, sier rikspolitisjef Anders Thornberg til Expressen.

Uppsala er rammet av en eskalerende konflikt i det kriminelle nettverket «Foxtrot».

Den antatte hovedmannen, Rawa Majid, som har fått kallenavnet «den kurdiske reven», befinner seg i Tyrkia. Han er mistenkt for å finansiere og delegere angrepene til det kriminelle nettverket derfra, skriver NRK.

Skyteepisodene de siste dagene har krevd to drapsoffer: en 60 år gammel kvinne og en tilfeldig 25-åring som ble skutt i en trappeoppgang idet han var på vei til jobb.

Kvinnen var moren til en mann med koplinger til nettopp «Foxtrot».

13-åring funnet drept i Sverige, knyttes til kriminelle nettverk

Ifølge kriminolog Manne Gerell ved Malmö universitet startet trenden med å ramme slektninger av gjengmedlemmer med drapet på Karolin Hakim på åpen gate i Malmö for fire år siden.

Hun ble drept da gjengmedlemmene ikke greide å få tak i mannen hennes, som skal ha vært det egentlige målet.

Statsminister Ulf Kristersson (M) beskriver situasjonen i Uppsala som ekstrem.

– Grense etter grense krysses. Dette må stoppes. Men da må vi nok også innse at disse menneskene ikke stopper av seg selv, de stopper først når de enten blir innelåst eller utvist, sier han i et intervju med SVTs Morgonstudion.

Stenhagen er et rolig rekkehusområde i Uppsala og hadde så langt sluppet unna volden som har rammet byen den siste tiden.

Men nå frykter naboene for hva som vil skje fremover.

– Det er definitivt skummelt, og vi er jo bekymret for alle som bor i området. Vi er mest bekymret for barna, sier Fanny Nähl, førskolelærer i Uppsala-bydelen Sala Backar, og legger til at de har forberedt seg på det verste.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.