Uppsala er Sveriges fjerde største by og har Nordens eldste universitet, grunnlagt i år 1477.

Byen er også tidligere bosted for gjenglederen Rawa Majid (36), også kjent som «Den kurdiske reven», leder for det kriminelle Foxtrot-nettverket.

Uppsala er gjentatte ganger blitt rystet av bomber, skyteepisoder, brannstiftelse og annen gjengvold den siste tida. Blodhevn blant rivaliserende gjenger og klaner skremmer innbyggerne.

Tilstedeværelsen av droner i politiarbeidet blir stadig mer vanlig. Så langt har dette likevel ikke stoppet de kriminelle gjengene.

Bare i bydelen Gottsunda i Uppsala har det vært flere skytinger på kort tid. Handelsmenn og kunder ved kjøpesenteret Gottsunda Centrum er bekymret over utviklingen. «Det er en bekymring for at det kan skje noe også her blant butikkene», sier Daniel Hansson, som jobber på Feskarn i Gottsunda Centrum.

På grunn av voldsbølgen ønsker stadig flere mennesker nå å forlate hjemmene sine.

Sosialforvaltningens avdelingsleder i Uppsala forteller om «en kraftig økning» i antall søknader om akuttbolig som kommer inn i kjølvannet av gjengkrigene. Men å få en ny leilighet bare av frykt er ikke lett.

«Det kan dreie seg om personer som har vært i nærheten av noe som har skjedd eller at man frykter at man skal bli utsatt for noe på grunn av familiebånd», sier Ann-Christine Dahlén, leder for sosialforvaltningens avdeling.

Problemet er at kommunen stort sett ikke har ansvar for å skaffe mennesker som er i frykt nye boliger. «Vi kan bare hjelpe når du er i ekstrem nød og det ikke er annen hjelp tilgjengelig. Så det er ikke umulig, men vanskelig».

Også meglere forteller til SVT om beboere i Uppsala som ønsker å forlate leilighetene sine. Det kan handle om milliontap i salg, og frykt for at du skal bli nabo med en gjengkriminell når du flytter.

Kan volden påvirke prisbildet på boliger? «Ja, det kan den gjøre. I hvert fall på kort sikt, men på lang sikt tror jeg ikke det», sier eiendomsmegler Andreas Lindqvist.

Fullerö, Sala backe og Stenhagen er blant nabolagene som er berørt av den siste voldsbølgen.

«Det er vanskelig å ikke føle seg bekymret», kommenterer Julia Ochaya, som bor i Sala backe der Mogos Amanuel Tesfemariam (23) ble skutt og drept i september.

Bygningsarbeidere jobber fortsatt med å reparere de omfattende skadene som oppsto da en villa ble sprengt i Fullerö. Når naboen Viktor Dahlström forteller om tida etter forbrytelsen, er det med tung stemme: «Det er en ubehagelig følelse, men vi blir og lever som vanlig», sier han.

Noen velger altså å bli værende. Det er heller ikke alltid lett å flytte, eller sikkert hvor man skal flytte til for å unngå de samme problemene.

Også i bydelen Stenhagen i Uppsala gjenstår bekymringer etter skytingene som har avløst hverandre i høst. Politibiler kjører fortsatt rundt i området for å markere deres tilstedeværelse. «Det føles godt at de kommer og holder oversikt. Da føler jeg meg ikke redd», sier Masuda Begum.

Blodhevn og skyte­episoder er hverdagen i Uppsala i Sverige

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.