Foto hentet fra YouTube. 

Massiv innvandring har gitt massive problemer i Sverige. I Göteborg må vanlige svensker flytte fra sin leilighet på grunn av bråk. Når journalister kommer for å lage reportasje om det, blir de forfulgt og overfalt av en «flerkulturell» mobb.

Det har vært mye snakk om grov kriminalitet som ran, vold, voldtekter og drap knyttet til innvandringen i Sverige. Det er selvsagt høyst reelle problemer.

Men saken har også en noe mindre alvorlig side som til gjengjeld rammer enda flere. Det handler om hvordan hverdagen nå påvirkes negativt for stadig flere «vanlige svensker» over hele landet. Det skaper ikke store overskrifter, men det skaper store problemer for dem det gjelder.

Avisen Samhällsnytt har laget en filmreportasje om hvordan det ofte går når svensker og «nye landsmenn» bor tett på hverandre i boligblokker. Det viser seg at dette naboskapet ikke alltid er preget av den fargerike harmoni de store mediene liker å fortelle om.

I virkelighetens verden kan det tvert imot bli helt uutholdelig for de opprinnelige svenskene.

Samhällsnytt intervjuet et ungt svensk par i Göteborg som hadde fått seg leilighet i en blokk med mange innvandrere.

Etter relativt kort tid i sitt nye nabolag så paret ingen annen utvei enn å flytte. De orket rett og slett ikke mer av det spetakkelet og kaoset som rådet.

Det var aldri ro, det var ingen regler. De beskriver selv en følelse av å bo i et arabisk land («som i Bagdad»).  Ingen klager nådde frem.

«Det var skrik og bråk om kveldene, og man våknet av det samme om morgenen»,

sier mannen i paret. Han forklarer at det ble spilt høy, arabisk musikk uten stans, og at det hørtes ut som om leiligheten over ble ommøblert hele døgnet.

Han forteller at det er vanskelig å ha dialog med naboene, blant annet på grunn av språkproblemer.

«Når de har bodd her i årevis og ikke kan svensk, da er det noe som er helt galt», sier mannen.

Kvinnen i paret legger til:

«Nå har vi bodd her et halvt år, og vi er nesten nervevrak. Det er psykisk terror».

Hun har snakket med andre naboer som opplever det samme. Parets inntrykk etter å ha prøvd å finne en løsning, er at dette er noe man må leve med. Ingen vil hjelpe dem.

«Det er som om den svenske kulturen ikke er verdt noe lenger», sier kvinnen.

Hun er redd det nå er for sent å endre på hele situasjonen i Sverige. Det er kommet for langt.

Mannen i paret kan fortelle at dette ikke er noe «uheldig» engangstilfelle.

«Jeg har opplevd det samme i tre andre leiligheter her i Göteborg. Jeg begynner å se et mønster», sier han.

Mønsteret er rett og slett hverdagen i «det nye Sverige».  Det er slik det er nå, og det er ikke lett å se hvordan det kan endres når det hvert eneste år kommer minst 100.000 nye innvandrere til landet.

Bare i 2019 tok Sverige imot over 115.000 nye innvandrere (ifølge SCB, Sveriges statistiske sentralbyrå). Et svært stort antall av disse kommer fra Afghanistan, Eritrea, Somalia, Etiopia, Syria og andre land med en helt annen kultur enn den svenske. Det er ubegripelig naivt å tro at det skal «gå greit».

Mannen beskriver sine naboer:

«De er hjemme hele dagen. Det er vi som betaler skatt så de kan bo her og ha fri hele tiden».

Nå har paret altså valgt å flytte igjen. De skal leie et småbruk utenfor byen og pendle til jobb. Det er ikke enkelt for et ungt par, men de ser ingen andre muligheter. Dersom de skal kunne bo med helt grunnleggende livskvalitet, må de ut av en bykjerne der «andre kulturer» har førsteprioritet på alle måter.

«Vi har gjort alt i vår makt, nå må vi flykte fra vårt hjem», sier den unge kvinnen.

Paret har valgt å ha anonymiserte bilder av seg selv i videoen, av frykt for represalier. Det er ikke ufarlig å uttale seg om innvandring i det svenske «öppna och inkluderandre» samfunnet.

Det får også Samhällsnytts reporterteam erfare. Idet de drar fra området, forfølges de og utsettes for fysisk angrep av en rasende arabisk nabo. Flere andre, hissige innvandrere kommer til, og situasjonen blir raskt truende.

Etter en del skrik, skrål og knuffing lykkes de med å komme seg helskinnet unna, med noe skade på sitt filmutstyr.

Videoen om paret og det voldsomme opptrinnet etterpå:

Slik er altså hverdagen blitt i det flerkulturelle Sverige som både politikere og en nesten samlet presse har ivret sterkt for å få i stand.  Nå må vanlige svensker bære byrdene etter galskapen. De må betale prisen, og de må kanskje leve med det for alltid.

Mange mener å se konturene av samme utvikling også her i vårt land.

I bøkene under belyses denne situasjonen både i Sverige og i Norge.

Kjøp billetter til foredraget her!

Kjøp Halvor Foslis bok her!
Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.