Sakset/Fra hofta

– Grav meg fort ned igjen, sier Netha i reportasjen «Det nye spennede Sverige».

84 år gamle Netha i Göteborg ser ikke lyst på fremtiden i Sverige. Selv er hun gammel, men for fremtidige generasjoner ser det mørkt ut, mener hun:

– Jeg er glad at jeg er 84 år, for som man sier: Hvis jeg skulle bli gravd opp igjen om 20 år, så vil jeg fort ned igjen! For så elendig kommer det til å bli. Det tror jeg. Om det fortsetter som nå.

84-åringen er en av flere som intervjues i «Det nye spennede Sverige», del 2 i Samhällsnytts reportasjeserie om vanlige svenskers opplevelse av innvandringen.

Svenskene forteller om trakassering i sine nabolag, på gatene, på badeplassene, på friområder. Tyverier, voldtekter, trusler, vold. Noen har flyttet, noen vurderer å flytte.

En mann sier at han føler seg som en fremmed i sitt eget land. Heller ikke Netha kjenner seg hjemme lenger:

– Nei, jeg kjenner meg ikke hjemme, for jeg vet jo ikke hvor jeg bor snart! Jeg sa til min tidligere kollega som bor i Kolltorp… der kan man sitte på hennes balkong og se én svart og ni hvite, men her sitter jeg og ser bare én hvit og ni svarte. Og jeg synes dette er så dårlig, for de oppdrar jo ikke barna sine, det irriterer meg. Da får de vel lære seg svensk, som folk gjorde på 40-tallet da de flyktet fra Estland og flyktet fra krigen. De fikk ikke salt til grøten. De måtte virkelig streve…

– Jeg synes det er feil, politikerne er så… ja, jeg vet ikke hva jeg skal kalle dem. Jeg kan ikke si at jeg vil flytte, men min sønn sa senest i går at «Du bor som i en ghetto, du kan vel flytte» – Ja, hvor? Det kan man vel si, når jeg ellers trives i leiligheten min. Der har man jo trygghet. Jeg vil si som Sverigedemokratene: Hvorfor kan vi ikke hjelpe folk på stedet? Om han som bor her oppe får en masse penger av oss – med fem unger, og ikke gjør noe nyttig – de pengene kunne hjulpet mange i Somalia!

– Vi pleier å fleipe oss imellom, at skal man til tannlegen kan man ta på seg et skaut, så får man det gratis…

– Hva synes du om det?

– Jeg synes det er forfedelig. Tror du at vi får komme til et annet land og få så himla mye som de får her? Man får ta skikken dit man kommer. Jeg synes ikke det er riktig, for vi har ikke så mye i pensjon, sier Neth, som forteller at hun har jobbet som barnepleier.