Sakset/Fra hofta

– Hvor faen er er Sverige på vei? Hvor har vi havnet? spør Samer i Helsingborg.

Samhällsnytt har sluppet del 2 i sin reportasjeserie om vanlige svenskers opplevelse av innvandringen: «Det nye spennede Sverige».

Folk fra flere steder i Sverige forteller om trakassering i sine nabolag, på gatene, på badeplassene, på friområder. Tyverier, voldtekter, trusler, vold. Noen har flyttet, noen vurderer å flytte, en sier at han føler seg som en fremmed i sitt eget land.

84 år gamle Netha i Länsmannsgården i Göteborg:

– Nei, jeg kjenner meg ikke hjemme, for jeg vet jo ikke hvor jeg bor snart! Jeg sa til min tidligere kollega som bor i Kolltorp: Der kan man man sitte på hennes balkong og se én svart og ni hvite, men her sitter jeg og ser bare én hvit og ni svarte. Og jeg synes dette er så dårlig, for de oppdrar jo ikke barna sine, det irriterer meg. Da får de vel lære seg svensk, som folk gjorde på 40-tallet da de flyktet fra Estland og fra krigen…

Se reportasjen:

Se også del 1: Sjokkerende videoreportasje fra det nye Sverige: Tryggheten som forsvant