Fittja utenfor Stockholm er blant de områder som oppleves lite trygt å bo. Foto: Henrik Montgomery/TT / NTB

Økende utrygghet og frykt får annenhver svenske til å vurdere å flytte. Men det begynner å bli vanskelig å finne trygge steder å flytte til.

Ifølge en ny undersøkelse føler én av fem svensker at området deres er blitt mer utrygt. Samtidig oppgir en av to (51 prosent) at de selv har vurdert å flytte som følge av den økte usikkerheten. De føler seg ikke lenger vel i eget nabolag.

Det er i rapporten Swedes &; Security fra Verisure og Kantar Sifo at de oppsiktsvekkende tallene presenteres.

Samnytt melder om saken:

– Det är oroväckande att otryggheten ökat bland svenskarna och att fler upplever att deras område har blivit mer otryggt.

Samtidigt är den oro som många upplever förståelig med tanke på medierapporteringen de senaste åren och utvecklingen i samhället. Ingen ska behöva känna sig otrygg i sitt hem eller sitt närområde, ändå visar rapporten att det tyvärr är en verklighet för många i Sverige, säger Fredrik Ringborg, trygghetsexpert på Verisure.

Mest usikre på fremtiden er de som bor i Stockholm, der bare 58 prosent oppgir at de er trygge i området de bor i.

Selv folk i nokså landlige områder som Östergötland kjenner utrygghet, her er det bare noen få prosentpoeng høyere følelse av sikkerhet enn i hovedstaden.

Her må det dog sies at Östergötland  omfatter nokså belastede byer som Norrköping og Linköping (de fleste middelsstore/store byer i Sverige er i dag temmelig belastet med høy innvandring, utenforskap og kriminalitet).

Tryggest føler folk seg i Jämtland, Halland og Gotland, der 79 prosent oppgir at de føler at de bor i et sikkert område. Her er det få byer av særlig størrelse, og foreløpig en noe mer tradisjonell svensk kultur som dominerer.

De kriminelle miljøene klumper seg gjerne sammen i byområder av en viss størrelse.

Document har ved flere anledninger omtalt de utsatte områdene i Sverige, der politiet anser det direkte farlig å oppholde seg. Her preges bildet av svært høy andel innvandrere og kriminaliteten er skyhøy.

Les blant annet denne saken igjen, den gir et godt bilde av hva dette handler om og hvor Sverige er på vei.:

Sverige: Tre nye «utsatte områder»

Også i Norge finnes det nå en del områder der mange vil tenke seg om før de velger å bo, selv om det generelt er et lite steg igjen til de såkalte svenske tilstandene.

Les også: 

Ny skyting på Grønland i Oslo: Minner mer og mer om Sverige

Sommerlesning! Bestill i dag:

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.