Sakset/Fra hofta

Svenskene vil kjøpe seg hus i gated communites – såkalte grindsamhällen. I 2015 begynte planleggingen av Poppel Park i Gnosjö i Småland. 11 boliger med felles basseng og uteområder omringet av en mur og en låst port. Poppel Park i Gnosjö er ferdigstilt, og alle boligene er solgt. Muren skulle egentlig vært høyere, men endte opp på 1,1 meter, altså ikke noe høyere enn et vanlig gjerde.

Poppel Park skal ha elleve boliger bak mur og låst port.

Idéen med portsamfunn skapte storm i Sverige for tre år siden. Det virker lenge siden nå. Portsamfunn er en naturlig følge av utviklingen av parallellsamfunn og høy kriminalitet. Man kan enten låse seg inne eller flytte vekk.

Elva bostadsrätter bakom stängsel som ingen utomstående kan ta sig in genom. Det enda sättet att ta sig in i bostadsområdet Poppel Park som byggs i stadsdelen Onsala i Kungsbacka är genom sin mobiltelefon. Innanför grindarna finns det förutom bostäderna en gemensam swimmingpool, en boulebana och uteplatser.

Poppel Park er ikke det første portsamfunnet i Sverige. I 2008 bygget man Victoria Park i bydelen Limhamn i Malmö. Flere hundre leiligheter med eget spa, restauranter og bar. Bak en låst port. Senere kom Dalgångsgatan i Mölndal. Ett villaområde med 18 familier med felles basseng, boulebane og park. Og en låst port inn til området.

Victoria Park – i Malmö. Langt unna den flerkulturen som de ønsker for andre.

Journalisten Alex Schulman leser om Popple Park i sin egen avis Expressen. I en egen kommentar spør han: Vad är det för helvete som pågår i Gnosjö?

Schulman synes ikke noe om låste porter i Sverige. Han forstår ikke at andre svensker vil beskytte seg selv:

Det är många frågor som dyker upp, men den viktigaste: trygghet och säkerhet mot vadå? Vad är det för busliv som äger rum utanför Gnosjö som gör att människor känner sig tvungna att skydda sig för att känna trygghet? Vad är det för levande helvete som pågår där utanför murarna? Äppelpallare? Jultidningsförsäljare?

Schulman gjør narr av andre svensker som ikke synes at multikulturen har vært noen berikelse:

Jag menar inte att låta hånfull, det är klart att man måste ta de rika Gnosjöbornas rädsla på allvar. Det kan ju vara många hot i området som vi som bor i lite lugnare områden inte förstår. Gnosjöområdet kan ju vara härjat av busringningar på dörrarna. Det kan man ju förstå att det skapar otrygghet, det ringer på dörren och så går man och öppnar och så är det ingen där. Kusligt och obehagligt. Det kan ju finnas ungdomar som pratar med höga röster, eller varvar moppen på gatorna. Eller såna där som delar ut direktreklam i brevlådorna trots att man har en skylt på dörren där man säger att man inte vill ha. Sånt skapar rädsla och obehag.

En journalist i en av Sveriges største aviser makter ikke å forstå realitetene. Det er ingen grunn til å føle seg utrygg i Sverige, mener han.

Grindsamhällen är ett tecken på att människor inte känner sig trygga. Vilket ju faktiskt är en smula underligt, med tanke på att Sverige är ett av världens tryggaste länder.

Schulman viser til utenlandske rapporter om hvor trygt Sverige er. Men slike rapporter omfatter hele landet. Og det så man også av valgresultatet: Det er fremdeles mange områder i Sverige som ikke er blitt berørt av innvandring med ny og spennende kultur. Avstanden mellom det politikerne og journalistene serverer og det folk opplever i multikulturelle områder, er enorm. Så stor at journalisten Alex Schulman ikke engang forstår sitt eget folk. For ham er det hele uforklarlig:

Enligt US News och World reports årliga undersökning är Sverige världens sjätte bästa land att leva i. I juni gjorde konsultbyrån Reputation sin årliga sammanställning av synen på olika länder internationellt, och det visade sig att Sverige är det land i världen som har allra bäst anseende. Det är synd att vi svenskar inte håller med. Vi känner oss otrygga och nu vill vi bygga in oss bakom murar. 

Det förblir oförklarligt. 

Expressen   Moderne bymurer

https://www.expressen.se/gt/svenska-lyxsamhallena-stanger-in-sig-bakom-murar/

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!