Av Rubb

Aften (Aftenpostens aftenutgave) torsdag 26.august har en artikkel som heter ”Jakter på identiteten. – Forsker på befolkningen i Groruddalen.»

Det står innledningsvis:

”På et par tiår har Groruddalen fått en svært sammensatt befolkning som
består av minoriteter, eldre og folk som har bodd her i generasjoner. Nå skal forskere finne ut hva som holder groruddølingene sammen.”

Fra mitt ståsted burde det vært langt mer interessant å forske på hvorfor nordmenn jevnt og trutt flytter ut fra Groruddalen. Om jeg ikke tar feil tror jeg det er et rush med fraflytting fra de innvandrertette områdene om dagen. På min ferd til og fra jobb og på turer i nabolaget ser det ikke ut til at visningsskiltene har blitt færre. Jeg har en mistanke om hvem som flytter ut. Her jeg bor ser man samme tendens og her vet jeg hvem som flytter ut. Det er etniske nordmenn. Man ser hvem som flytter inn. Som oftest fremmedkulturelle med ikke så rent få barn med andre leggetider og et støynivå som vi ”urinnbyggerne” vanskelig kan tolerere. Men istedenfor å sette fokus på hvorfor så mange etniske nordmenn snur ryggen til det multikulturelle paradiset, så skal man nå finne ut hva
som holder groruddøler sammen.

”Vi tror arenaer der folk møtes i fritiden er viktige for å skape tilhørighet. Det kan for eksempel være ungdomsklubber, biblioteker og borettslag sier Thomas Hylland Eriksen, professor i sosialantropologi.”

Jammen meg dukker Hylland Eriksen opp i Groruddalen . Dette må jo være rene drømmeverdenen for mannen som er kjent for å ha uttalt ” – Den viktigste hvite flekken består nå i å dekonstruere majoriteten og gjøre det grundig slik at den aldri kan kalles majoritet lenger.” i et intervju som finnes på CULCOM. I Groruddalen er nå majoriteten i det store og hele dekonstruert en gang for alle. Det kan man se på skolene i området. Rommen f.eks har 95% minoritetsspråklig bakgrunn. I første klasse er det kun en etnisk norsk. Her ser vi fremtidens Groruddal og her er det ikke nordmenn som lenger bor. Og hvis de gjør det så er de blitt minoritet. Spennende å se om de minoritetsspråklige nordmennene etter hvert får morsmålstrenere og identitetsbekreftende materiale i barnehager og skole. Til sammen har skolen 42 nasjonaliteter. Jeg har aldri studert sosialantropologi, men personlig erfaring fra egen jobb tilsier at etnisk og kulturelt mangfold fører ikke til sterkere bånd enn det man finner i grupper med lik etnisitet og med ganske lik kultur. Etter reiser i multikulturelle land som f.eks Sør-Afrika fikk jeg heller ingen opplevelse av at dette var noe jeg ønsket hjem til min bakgård, men nå har jeg det. Det holder å kaste et blikk til Sverige så ser man hva som kanskje venter om noen år. Jeg
er skremt.

”Vi skal se på det som samler og splitter i Groruddalen, og om befolkningen føler seg hjemme i dalen.”

Det mest alvorlige man hører om når det gjelder splittelse er muslimer som behandler andre ufint. Spesielt i ungdomsmiljøene hører man om dette. Jeg kjenner ingen, men har hørt om flere jenter som er etnisk norske som er regelrett mobbet fra skolene de går på i innvandrertette områder. De er jo horete. Det samme har jeg hørt om afrikanske jenter med kristne symboler. Det skal bli spennende å se om Hylland Eriksen og teamet hans vil nevne noe av dette i forskningsrapporten sin.

Personlig syntes jeg det var morsomt å lese om at prosjektet til Hylland Eriksen har hatt en tøff start:

”Hittil har det vært vanskelig å få innpass hos familiene. Mange har dårlig tid, er skeptiske eller snakker ikke godt norsk.”

Legg spesielt merke til skeptiske og snakker ikke godt norsk. Velkommen til virkeligheten. Det er akkurat dette som gjør at sammenhengskraften blir borte. Skepsisen mellom grupper er tilstedeværende og kommunikasjon er ofte et hinder av dimensjoner for et skikkelig samspill. Man kan jo bare tenke seg hvordan det er med daglig kommunikasjon mellom personalet i skole og barnehager og foreldre. Mellom naboer og ikke minst mellom barna. Min påstand er at ikke noe av dette har blitt bedre med multikulturens inntog.

Men tar jeg ikke feil er alle mine personlige erfaringer og alt jeg hører ute på gata feil. Det ender vel ikke helt usannsynlig opp med at Groruddalen er et av de bedre stedene bo. Noe annet vil overraske meg stort, for under selve artikkelen er det et lite knippe fra Furuset-intervjuet og her lyder det som så:

” Fint med mange pensjonister på Furuset.” sier Einar Christoffersen.

”Det flerkulturelle holder oss sammen.” sier Ilknur Arslan som er tyrkisk kurder.

Det er påfallende å lese at hun føyer til:

”Her har vi også naboer med tyrkisk bakgrunn, noe jeg synes er en fordel.”

Kanskje det er litt ålreit med litt ensartet kultur allikevel??

Jeg har alltid hørt at ”like barn leker best” og at ”flere kokker, mer søl”. Jeg tror at gammelt bondevett fortsatt har en form for gyldighet.

Av Rubb

Pseudonym for person som arbeider i det offentlige i Groruddalen

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂