Svein Tore Kvalheim er pensjonist, og har jobbet hardt hele livet. Likevel er han nødt til å bo på en campingplass for å få endene til å møtes.

– Folk er livredde for å snakke om det, fordi de bor ikke lovlig. Men jeg kjenner mange pensjonister som er tvunget til å bo på campingplasser, sier Svein Tore Kvalheim til Document.

Den 77 år gamle pensjonisten bor på en campingplass ute i Råde. Det er langt fra ideelt, men han har ikke så mye valg, sier han selv.

Leieprisene øker

– Det er mangel på boliger til en fornuftig pris. Med alt har jeg rett og slett ikke råd til noe annet. Leieprisene har gått opp noe voldsomt, og folk har leiligheter de knapt klarer å betjene, sier Kvalheim til Document.

Pensjonisten mener myndighetene er direkte fiendtlige mot egne borgere, og ikke vil hjelpe folk som sliter som er borgere i landet.

– Jeg tror dette handler om å knuse folkets vilje. Tydeligvis skal vi vanlige pensjonister være helt nede på knærne, sier Kvalheim.

Det er spesielt etter han brakk beinet det har virkelig gått vanskelig for seg. For det har gått gikt i beinet, og han sliter både med smerter og det å komme seg frem og tilbake.

– Jeg har fryktelig dårlig helse. Det er ingen tvil om at dette ikke er ideelt, men jeg har ikke noe valg, sier han.

Det er ikke lov å bo på campingplass i Norge året rundt. Dermed er det mange som tyr til denne løsningen som ikke tør å snakke om det. Document har vært i kontakt med flere som bor på campingplass året rundt, men de har ikke ønsket å stå frem. Alle sier at det er økonomiske grunner som gjør det. Selv om det både er upraktisk, og ikke minst kaldt på vinteren.

– Mye av vinningen forsvinner på grunn av at det ikke er strømstøtte på campingplassen utover vinteren. Og det er ikke mulig å bruke noen av de gammeldagse fyringsmetodene som oljefyr og lignende oppvarming. Dermed blir det strøm. Og det er dyrt. Men det er fortsatt mye billigere enn å leie leilighet, sier Kvalheim.

Jobbet hardt hele livet

Selv har han jobbet mye gjennom livet. Han har solgt sykesenger til helsevesenet, og mener at det offentlige kan klare å finne løsninger, men at det er mangel på vilje.

– De vil helt åpenbart ikke. For det første skal det være forbudt, slik at ingen tør å si noe. Og de få som sier noe, vil bare få trøbbel, sier han, med klar henvisning til at eieren av campingen har fått problemer etter han har luftet tankene offentlig om problemet.

Kvalheim bekrefter også at han kjenner til flere pensjonister som bor likt som han, i mangel på penger.

– Hva er det som gjør at myndighetene ikke gjør noe, mener du?

– Ting begynte å skje ganske fort etter det ble nei til EU forrige gang. Da truet de med arbeidsledighet husker jeg. De gir bedrifter penger for å flytte ut, og vi ender opp med skjegget i postkassen, sier Kvalheim.

– Så du mener myndighetene aktivt prøver å ødelegge for folk?

– Ja, det mener jeg bestemt. Vi ser jo med egne øyne hva som skjer. Folk flagger ut, og flere er på vei ut. De som ikke er helt konk prøver å komme seg vekk, sier han.

– Innvandring har skapt enormt press på boliger

Det er ikke mye optimisme å spore hos Kvalheim, selv om han aldeles ikke er en type som klager. Han synes det meste er greit for hans egen del, og han er en pragmatiker av rang. Imidlertid synes han det er trist at Norge er på vei til å bli et fattigere land.

– Vi har fått så mye innvandring, som ingen av oss har bedt om, så det er mangel på boliger mange steder. Vi vanlige pensjonister kan ikke bare troppe opp og få det utdelt av kommunen, sier han.

Kvalheim betaler omtrent 18.000 kroner i året for campingplassen. Men det er mye høyere strømpriser gjennom året, grunnet at det ikke er strømstøtte. Han har bodd på campingen i tre år.

– Jeg hadde eget hus og slikt før, også hadde jeg en leilighet i et års tid. Jeg er vant med å ha mitt eget. Men det gikk ikke til slutt rent økonomisk.

– Hvor mye sitter du igjen med når du betaler alt av medisiner, leie, bil og alt du er nødt til å ha?

– Jeg har nesten ikke hatt noe igjen i det hele tatt. Jeg har bare noen hundrelapper. Det er mye utgifter med bil, reparasjoner og vanlige ting. Det går ikke buss utover her. Helt siden 90-tallet har jeg levert over 8000 senger og utstyr til det offentlige helsevesenet. Men det har vært lite salg de siste årene. Det er mulig vi får solgt noe til forsvaret fremover, men jeg tror ikke noe før jeg får se det, sier Kvalheim.

Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.

Er du lei av media som ikke forteller deg alt? Støtt frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.

Les også