Statsminister Stefan Löfven. Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB.

I de nordiske nabolandene er inntrykket av Sverige dalende. Spesielt er finnene oppgitt over «svenske tilstander», både når det gjelder korona og innvandring.

Det begynner å bli en stund siden Sverige var et forbilde i Norden. Nå oppfattes landet stadig mer negativt hos de nærmeste naboene. Det virker som om det meste går galt i Sverige.

Allerede i en årrekke har mediene i andre nordiske land dekket de massive problemene knyttet til innvandring, galopperende kriminalitet og voksende parallellsamfunn, det som har fått navnet « svenske tilstander».

Det siste året har Sveriges alt annet enn vellykkede håndtering av koronakrisen ytterligere bidratt til å svekke inntrykket av landets myndigheter.

Fria Tider omtaler saken, og skriver:

Den misslyckade strategin mot saker som tredje världen-invandring och corona har gett en rekorddålig bild av Sverige i andra nordiska länder. Mest negativt uppfattas Sverige i Finland,

Fria Tider henviser til den finske hovedstadsavisen Helsigin Sanomat , der man har sett nærmere på hvordan det vokser frem en generelt økende skepsis til Sverige.

Oppfatningen av Sverige har blitt mer negativ i de andre nordiske landene det siste året, ifølge en undersøkelse bestilt av Svenska institutet. Årsaken er blant annet håndteringen av koronaepidemien, som er blitt ansett å være feil eller utilstrekkelig i Sverige, skriver avisen (omarbeidet fra opprinnelig finsk tekst).

I Sverige har betydelig flere mennesker dødd av Covid19 enn i de andre nordiske landene til sammen, og i det minste var begrensningene mye mildere.

Ifølge Madeleine Sjöstedt , instituttets generalsekretær, var resultatet forventet.

– Dette er selvfølgelig ikke bra. Men det grunnleggende synet på Sverige er positivt. Det kan det bygges videre på i fremtiden, sier hun.

I november-desember svarte omtrent tusen mennesker på undersøkelsen på Island, Danmark, Norge og Finland. Ca. halvparten av respondentene hadde endret sin oppfatning av Sverige, de fleste i negativ retning.

Les også: Mareritt i Sverige: Utenlandske studenter trygler om hjelp mot kriminaliteten

Gode bøker fra Document Forlag: 

Kjøp Asle Tojes bok her!

Kjøp Halvor Foslis klassiker her!

 

 

 

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.