Blir vanskeligere å få: Finsk pass 

Den nye regjeringen i Finland vil gjøre det vanskeligere å få statsborgerskap i landet. Hittil har kravet vært fem års botid, nå skal det økes til åtte.

Botid i landet er et sentralt krav for å få statsborgerskap. Nå vil den finske regjeringen øke kravet til botid, og dermed gjøre det vanskeligere å bli finsk statsborger.

Hittil har kravet vært fem års botid, slik det også er i Sverige. Men nå vil finnene øke dette til åtte år, ifølge Samnytt.

Strängare krav för finskt medborgarskap

Den nya regeringen i Finland vill höja hemvistkravet från nuvarande fem år till åtta, skriver avisen.

Nordiske borgere har stått i en særstilling, og hatt krav om kortere botid for å få statsborgerskap. Men det kan være aktuelt å øke kravet også for denne gruppen. Det kan ha sammenheng med at «nordiske borgere» ikke nødvendigvis innebærer det samme som det gjorde den gangen disse reglene ble laget.

Finnene ønsker trolig å gardere seg mot at innvandrere fra tredje verden som har fått statsborgerskap i Sverige, skal ha en kjapp vei til å bli statsborgere i Finland.

Nordiska medborgare har varit undantagna och kan bli finska medborgare efter två år men man utesluter inte en höjning även för dem.

Hemvistkravet är den tid en person som vill ha finskt medborgarskap först måste ha bott i landet. Inrikesminister Mari Rantanen vill i nuläget inte utesluta en höjning av hemvistkravet även för nordiska medborgare.

– Nordiska medborgare nämns inte särskilt i regeringsprogrammet. Men när beredningen kommer igång så kommer vi självklart att respektera avtalet mellan de nordiska länderna och överväger noga vilka nya förutsättningar som ska gälla för nordiska medborgare. Men när projektet än så länge endast finns i regeringsprogrammet, har vi inte hunnit bedöma frågan om det blir skärpta regler för nordiska medborgare, säger Mari Rantanen.

Også Sverige vurderer å øke kravene

Også i Sverige planlegger regjeringen og Sverigedemokraterna å innføre strengere krav til statsborgerskap og, i likhet med Finland, kreve minst åtte år i landet, skriver Samnytt.

Nordiske borgere har de samme unntakene som i Finland og kan få statsborgerskap etter bare to år.

Men i Sverige vil de planlagte endringene i botiden ikke påvirke unntaket for bosatte i Norden.

(Man har antagelig ikke samme bekymring for at det skal renne inn folk fra tredje verden med finsk, norsk eller dansk statsborgerskap. En slik eventuell strøm er mest sannsynlig ut av Sverige, og til nabolandene).

”Det finns inga planer på att ändra reglerna för nordiska medborgare”, skriver migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) i ett mejl till SVT Uutiset.

Norske krav ble økt i 2022

Tidligere var det krav om syv års opphold i Norge i løpet av de siste ti årene for å få statsborgerskap her.

Kravet til oppholdstid etter hovedregelen i statsborgerloven ble i 2022 hevet til åtte år i løpet av de siste elleve årene.

Kravet til oppholdstid for søkere som er innvilget beskyttelse i Norge, vil fortsatt være syv år.

Også i andre europeiske land er statsborgerskap et hett tema for tiden, se sak under.

Les også: 

Franskmenn har fått nok: Vil inndra statsborgerskap og kutte i bidrag til innvandrere

 

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.