Juhana Vartainen er borgermester i Finlands hovedstad Helsinki, som på svensk heter Helsingfors. Han vil fase ut både svensk og finsk, og innføre engelsk som byens offisielle språk.

Finland er tildels tospråklig, ettersom de tidligere i historien var underlagt Sverige. Men det svenske språket brukes i dag i stor grad av en venstreliberal kulturelite, og blir derfor sett på som en klassemarkør. I tillegg er det en utbredt motvilje mot Sverige, som tidligere kolonimakt.

Dette har blitt utnyttet av det nasjonalistiske, innvandringskritiske og sosialkonservative partiet Sannfinnländarna. I valget 2015 ble de Finlands nest største parti, og en del av regjeringen.

Nå vil altså hovedstadens borgermester innføre engelsk som offisielt språk, helt fra barnehagenivå. Han mener at Helsinki er for «provinsiell», og ønsker at byen blir mer internasjonal.

På denne måten vil han lokke til seg en mer kosmopolitisk og høyutdannet befolkning. Han vil, med andre ord, rett og slett bytte ut de trauste finnene med en mer global og mangfoldig befolkning.

I dag er det krav om å beherske både svensk og finsk for å jobbe i mange stillinger i det offentlige. Dette vil Vartiainen vekk fra. Han vil at flere av de mange utenlandske studentene skal bosette seg i Finland. Finland har som Norge tilnærmet gratis utdannelse også på universitetsnivå, noe som mange utenlandske studenter utnytter. Men det er ikke så mange av disse som velger en karriere i Finland, så det er i bunn og grunn bortkastede penger.

Samtidig erkjenner han at det høye skattenivået også kan være en forklaring på hvorfor så få studenter velger en karriere i Finland.

Allikevel mener han at det vil hjelpe å fase ut svensk og finsk til fordel for engelsk.

För att fasa ut finska och svenskan i staden och ersätta den med engelska vill Vartiainen se en övergång till engelska som huvudspråk i skolan och redan på dagis. Han tror att det även kan få fler utlandsstudenter att slå sig ned i Finland och skaffa barn och både föräldrar och barn slipper lära sig finska och svenska.

Klimakrisen taler også til Finlands fordel, mener borgermesteren:

En annan faktor som Vartiainen tror kan få många utlänningar att vallfärda till Finland är den klimatkris han tror kommer att slå till inom kort men som han föreställer sig att Finland kommer att klara sig lindrigare undan än många andra länder.

– Hettan och översvämningarna orsakade av klimatförändringen – och även terrorism – kan driva på utländska experters intresse för Finland. Det skulle gynna Helsingfors, sier Vartiainen til finske medier.

Vartiainen vil løfte temaet opp på nasjonalt nivå, og har derfor sendt ballen videre til den finske regjeringen og riksdagen.

Yle
Samnytt

Nå er den her! Årets boknyhet, forhåndsbestill i dag:

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Husk å støtte Document:

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.