Sverige har opplevd en tendens mot økt lovløshet i mange år. Med høyere inflasjon det siste året har antall tyverier i svenske butikker økt ytterligere. I en debattartikkel i Aftonbladet skriver en rekke svenske butikkeiere at situasjonen for svenske matbutikker nå er akutt. Spesielt tyveri av kjøtt har utviklet seg til å bli et alvorlig problem.

En handelsmann i Bromma kommenterer at folk ikke lenger bare stjeler varer som barberhøvler og barberblader, men også kjøtt. Synderne kan være vanlige familier, men involverer også «mer organisert kriminalitet». Spesielt dyrt kjøtt som oksefilet, entrecôte og ytrefilet er attraktivt for tyver. I én enkelt butikk, Ica Maxi i Linköping, ble det stjålet 70 kilo oksefilet i løpet av dagene før nyttårsaften.

Kjøttyveriene tvinger kjøpmenn til å treffe kostbare og arbeidskrevende mottiltak, som tyverimerking, økt tilstedeværelse av kontrollører eller å låse inn kjøttet og kun holde det bak disk. En kjøpmann i Uppsala sier at butikken er tvunget til – etter klokka 18.00, da de fleste tyverier finner sted – å fjerne kjøttet som mest sannsynlig blir stjålet. Slike tiltak bidrar til mindre salg av svensk kjøtt, noe som til syvende og sist også rammer svenske bønder.

Undersøkelser viser dessverre at dagligvarehandelen i Sverige er sterkt utsatt for kriminalitet. I 2021 ble det anmeldt rundt 43.000 butikktyverier som gjaldt verdier på flere milliarder kroner. Mange mennesker bruker butikkene som sitt lokale spiskammer. I tillegg til tyveri er trusler og trakassering av personalet ikke uvanlig. Siden 2010 har antallet registrerte butikktyverier i Sverige fordoblet seg.

Dessverre ser risikoen ut til å være lav for de kriminelle. Svensk politi har nok av problemer med gjengskytinger, mord og bomber. Selv mange av den typen forbrytelser blir aldri oppklart.

Butikkeierne skriver i innlegget at de forstår at grov kriminalitet krever ressurser og fokus fra politiet og andre deler av rettssystemet. Situasjonen er imidlertid så alvorlig at myndighetene må klare å gjøre begge deler. Det er et stort problem at butikktyveri ikke prioriteres høyere av rettssystemet og at ikke flere personer blir tiltalt for tyveri. Handelsmennene ber derfor politikere og politi om å bruke mer ressurser på å stoppe hverdagsforbrytelser som rammer mange mennesker. Dette er nødvendig for å opprettholde samfunnskontrakten og viljen til å betale skatt.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her! Du kan også kjøpe den som e-bok her.

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Kjøp alle tidsskriftene fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.