Noen steder i Sverige har butikktyvene blitt så organiserte og aggressive at butikkene har problemer med å få folk til å jobbe der. Kumla i Örebro län huser også landets største fengsel, Anstalten Kumla. Butikktyveriene øker, og gjerningsmennene blir stadig mer truende.
Dette gjør det vanskelig for Edvin Danielsson, som driver en dagligvarebutikk i Kumla, å ansette unge sommerjobbere. «Mange føler at de ikke ønsker å jobbe i et slikt miljø», forteller han til SVT.
Flere ungdommer som søker sommerjobb, ombestemmer seg når butikksjef Danielsson informerer dem under jobbintervjuet om det økende antallet konfrontasjoner og trusler.
«Med det miljøet vi har i dagligvarebutikkene nå, er det ikke mange unge som orker eller ønsker å jobbe der. Det skyldes at vi må forholde oss til så mange kriminelle, noe som ikke burde være en del av denne jobben», sier Danielsson.
Han forteller at han har sett mer systematiske tyverier den siste tida.
«Det er folk som kommer inn for å stjele ting hver dag, så det er dessverre mange konfrontasjoner akkurat nå. Følelsen er at de også har en mer voldelig kapital, ettersom de kanskje jobber for en større kriminell organisasjon», sier han.
Nina Jelver, sikkerhetssjef i Svensk Handel, deler dette synet. Hun forteller også at tyveriene ofte er rene bestillingsverk. «Man vet nøyaktig hvor man skal gå med kaffen man nettopp har stjålet».
Kaffetyveriene øker, svenske butikker advarer mot kriminelle kaffebander
I Sverige har omfattende tyverier av kjøtt allerede vært et problem i mange år. Kriminelle bander som stjeler kaffe i stor skala, har også blitt et økende problem.
Når det gjelder å dekke kaffesvinnet i butikkene, er det de ærlige kundene som betaler. Men omfattende kaffetyveri skaper også andre problemer for kundene. Det kan føre til at butikkens kaffehyller står tomme. Butikksjef Edvin Danielsson forklarer overfor SVT:
«Vi jobber med automatiske bestillingssystemer, slik at varer bestilles hjem automatisk når saldoen går ned. Men for at det skal skje, må varene slippes i kassen».
Når kaffen i stedet blir stjålet, får ikke butikken noe signal om at nye varer må hentes inn. «Jeg står overfor et tap, men også kunder som spør hvorfor vi er tomme for kaffe», påpeker Danielsson.
Han synes det er uheldig at det er de ærlige kundene som blir straffet, men han har ikke noe valg. «Når vi går med underskudd, må vi ta det inn i prisene, ellers går vi konkurs», sier Edvin Danielsson.