Kjøpesenteret M44 på Bryne i Rogaland. Foto: Google Maps.

Kjøpesentre på Jæren i Rogaland har stadig større problemer med ungdomsgjenger som henger rundt og utfører volds- og vinnings­kriminalitet, skriver Jærbladet.

Lørdag for to uker siden var kjøpesenteret M44 på Bryne åsted for en voldelig straffeekspedisjon fra en gruppe ungdommer mot en gutt som angivelig hadde tystet, forteller senterleder Eli Ulveseter til lokalavisen.

Politiet har opplyst at offeret vart både sparka og slått.

Volden føyer seg inn i et mønster, der politiet ser en negativ utvikling med både vold og tyverier, som omfatter flere kjøpesentre i distriktet. Volden blir ofte filmet og delt i sosiale medier. Ofrene kan være så unge som 13 år.

I verste fall kan det gå svært hardt for seg:

Hendingane varierer i alvorlegheitsgrad, men Jærbladet kjenner til tilfelle av vald som har ført til varige mén og fleire dagar på sjukehus for valdsofferet.

Ulveseter ser en alvorlig vending, som senterleder Siri Øksnevad Olsen på Jærhagen også bekrefter. Begge sentrene har ser en stor økning i ungdoms­tyverier, som ikke lenger er begrenset til noen få verstinger, men snarere er blitt mer allment. Det skjer også mer skadeverk.

Tilfelle av hærverk på kjøpesentera har også eskalert i 2020. Senterleiarane nemner alt frå øydelagde møbel og velta blomsterpotter til forsøpling og tetting av vaskar.

M44-sjefen ser mer råskap enn før, og er skremt:

– Det har alltid vore litt pøbelskap, men det som skjer nå er noko nytt. Det dei finn på er meir alvorleg og det er skremmande, seier Ulveseter.

Skremt er også lovlydige ungdommer:

Øksnevad Olsen har blitt kontakta av kundar som ikkje tykkjer det er gildt å gå på senteret lengre grunna store grupperingar av ungdom.

Foreldre forteller at barna ikke lenger føler seg trygge i sine omgivelser, skriver Jærbladet. En far må kjøre datteren sin til skolen. Hun er redd etter å ha blitt utsatt for grov vold, blant annet med spark mot hodet.

– Kort fortalt så er det en ungdomsgjeng og et miljø som oppholder seg mye i og rundt Bryne sentrum. De driver med mye vold, og til dels ganske grov vold. De har på sett og vis tatt over sentrum.

Kjøpesentre som arnested for vold er et fenomen som ikke er begrenset til Bryne. En 14-åring i Sarpsborg ble i sommer bortført fra et kjøpesenter til Kalnesskogen, hvor han ble mishandlet på det groveste av fem unge menn av utenlandsk opprinnelse.

 

Norge forandrer seg raskt i takt med innvandringen. Kjøp Halvor Foslis bok her!

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂