Bildet er fra Agder lagmannsretts lokaler i Skien, som nylig frikjente to for voldelig ran, til tross for at begge var til stede, fikk sin andel av ransutbyttet og en av disse brukte offerets bankkort for å få tak i pengene. Foto: Domstol

Tirsdag 5. mars 2019 ble en ung mann overfalt og ranet av fem somaliere i Skien sentrum. Han ble utsatt for grov vold og tvunget til å gi fra seg bankkort og oppgi pinkode. Kun to av gjerningspersonene dømmes for ranet.

– Jeg trodde jeg skulle dø, sier offeret til lokalavisen Varden. Fire av gjerningspersonene ble i fjor dømt for å ha ranet ham, men nå er to av dem frikjent. Den siste av de fem har rømt landet.

Denne historien handler om et ungdomsmiljø i Grenland der de er villige til å gå langt for kjappe penger. Tirsdag 5. mars 2019 var en vennegjeng på fem ungdommer ute på puben O’Learys og så Champions League på TV.

I pausen kom de i kontakt med en ung Skien-mann de ikke kjente fra før, og fulgte etter ham nordover i sentrum. Klokka 21.48 tok han ut 1000 kroner i minibanken i Liegata. Bildene viser at ungdomsgjengen henger rundt ham.

Like etterpå blir han lagt i bakken bak noen rododendronbusker utenfor Skien kirke. To personer slo eller sparket ham, mens en tredje tok mobilen og bankkortet hans og forlangte at han ga dem koden.

Den voldelige somaliske vennegjengen ble fanget opp av flere overvåkningskameraer, og videobilder viste hvordan de delte pengene mellom seg.

I Nedre Telemark tingrett ble fire av ungdommene dømt for medvirkning til ran. En av de mistenkte har rømt landet, slik at politiet ikke får tak i ham.

Men to av de fire anket dommen, og nå har begge to (21 og 20 år) fått medhold i Agder lagmannsrett. De blir frikjent for ran, siden de sto et par meter unna.

Dette til tross for at politiet har videobevis for at 21-åringen var den som brukte offerets bankkort, og den andre frikjente fikk sin andel av ransutbyttet. De ble derfor dømt for henholdsvis tyveri og heleri nå, noe som gir en svært mild straff på 30 dager hver. På grunn av fratrekk for varetekt blir tiden bak murene henholdsvis 11 og 27 dager.

I tingretten ble de to dømt til henholdsvis syv og ti måneder i fengsel.

På tidspunktet for selve ranet var de fem involverte somalierne i alder 16 til 21 år gamle. To av disse har samme etternavn, og man må anta at det er snakk om to brødre.

Noen utdrag fra tiltalen:

Tirsdag 5. mars 2019 ca kl. 21.50 i Hesselbergs gate 5 i Skien, dro han (offeret) ned på bakken, sparket og slo ham gjentatte ganger mens han lå nede. Videre borttok han offeret sin mobiltelefon og et bankkort samt at han krevde å få pinkoden til bankkortet, for deretter å foreta uttak i minibank på kr. 3.900 fra offeret sin konto, eller medvirket til dette.

Torsdag 14. mars 2019 ca kl. 20.10 i forbindelse med transport og overlevering til Sole institusjonen i Vestby, spyttet han flere ganger mot og på politibetjentene X og Y, forsøkte å sparke politibetjent Y i skinnleggen to ganger, kastet en stol mot politibetjentene og kastet en sko mot politibetjent Y.

Fredag 8. februar 2019 ca kl. 18.15 i Breivikeidvegen 1899 i Tromsø, holdt han en nøkkel eller en nøkkeletterligning mellom knokene, samtidig som han gikk mot Alerisansatt (et annet offer) og uttalte at ‘jeg skal ta deg motherfucker. Kom igjen’. Deretter holdt han et 30-40 cm langt og spisst glasskår i hodehøyde og løp mot offeret.

Lørdag 16. februar 2019 ca kl. 17.00 utenfor Down Town i Kulltangvegen 70 i Porsgrunn, slo han (et tredje offer) i ansiktet.

Torsdag 14. mars 2019 kl. 11.15 i et verkstedlokale i Farsjøveien 10 i Kragerø, slo han (et fjerde offer) i ansiktet og kastet verktøy på ham.

Varden (bak bet.mur)

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.