Drammen tingrett. En ungdomsraner med ikke-etnisk bakgrunn har blitt stamgjest på tiltalebenken i Drammen tingrett. For andre gang på noen uker er tenåringen tiltalt for voldelig ran. Foto: Lise Åserud / NTB

Bare noen uker etter at tenåringen ble tiltalt for voldelig ran, returnerer den unge ransmannen til Drammen tingrett tiltalt for nok et voldelig ran. Straffen blir svært mild.

I den første saken gjelder tiltalen et voldelig ran på Strømsø. Utbyttet ble to gram hasj. Nå er han tiltalt for et voldelig ran på Konnerud.

Den nye tiltalen gjelder et voldelig ran 2. påskedag i fjor. En 15 år gammel gutt kom hjem og fortalte at han var slått og ranet av fire-fem gutter med ikke-etnisk norsk utseende.

Politiet fikk raskt pågrepet to av de mistenkte, og  ytterligere tre mistenkte i løpet av noen dager. Kun de to som først ble pågrepet er tiltalt. Begge har erkjent straffskyld.

En av de tiltalte lokket ransofferet ut for å spille basketball. Så dukket de andre opp.

– De holdt meg igjen på sykkelen og fiklet i lommene mine og dro meg inn i en barnehage. (…) Jeg var redd og stressa og visste ikke hva som ville skje. (…) I barnehagen holdt de meg nede i bakken og fortsatte å gå etter lommene mine.

Da 15-åringen nektet å oppgi pinkoden til mobilen, ble han gjentatte ganger slått og sparket. Et vitne oppsøkte gjengen og offeret.

– De sa han hadde falt på sykkel og at han ikke trengte hjelp.

Ifølge offeret følte han seg presset til å si at det gikk bra. Men etter at vitnet forlot åstedet, ble volden avsluttet og offeret fikk gå hjem. Voldsmennene beholdt ransutbyttet: en mobiltelefon og et par øreplugger til en nypris av 3.500-6.800 kroner, og ca. 1.300 kroner i kontanter.

– Han blødde skikkelig mye
Tenåringen som nylig ble dømt etter det voldelig hasjranet i sentrum, forklarte tirsdag at han ønsket å snakke med 15-åringen som han mistenkte kunne ha gitt ut hans telefonnummer til noen han var i konflikt med.

15-åringen nekter på sin side for å ha gitt ut telefonnummeret, som lå åpent på internett.

Ransmannen forklarte seg om da 15-åringen dukket opp:

– Jeg så noen sparke ham. Jeg bokset til ham, tok mobilen hans og ba ham gi meg koden. Men jeg tror det var en annen som tok ørepluggene hans.

– Jeg så 15-åringen blødde skikkelig mye etter at jeg bokset ham. Da fikk jeg dårlig samvittighet og ville la ham i fred. Jeg fikk pinkoden til telefonen, så dro vi da vitnet kom.

For de to voldelige ranene legger aktor ned en påstand om tilsammen 300 timer samfunnsstraff. Forsvareren til  tenåringen ber retten om å anse saken på mildeste måte, og vil ha dommen redusert til 270 timer samfunnsstraff.

Dom forventes neste uke.

Drammens Tidende

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.