Det er påfallende stille både fra politiet i Oslo og hovedstrømsmediene etter den grusomme mishandlingen av to menn på Haugerud natt til 1. nyttårsdag.

Etter hva Document erfarer hadde politiet lørdag enda ikke fått sluttført avhørene av de to ofrene på grunn av de omfattende skadene de er påført.

At politiet fire døgn etter overfallet på de to ikke har gitt ut noe informasjon, er bemerkelsesverdig. Vi vet at politiet har etterforskningen å ta hensyn til, men saken er jo allerede godt kjent for beboerne på Haugerud og Trosterud og mange i resten av landet. Fredag ble det lagt ut flere detaljer om det grove overfallet på facebookgruppen Hva skjer på Hagerud/Trosterud.

Siden har flere bekreftet saken. Vi har til og med fått se bilde av epikrisen fra sykehuset som behandlet det ene offeret.

Epikrisen fra Oslo universitetssykehus. Privat foto.

Voldsom interesse

Opplysningene ble publisert av både Document og Resett lørdag. Vår sak ble lest og delt i et vanvittig tempo. I skrivende stund, ni timer etter publisering, er saken delt nesten 9.000 ganger.

Katten er ute av sekken.

Så hva tror politiet at man oppnår med å holde kjeft?

Det man garantert har oppnådd er at folk spekulerer vilt og uhemmet om hvorfor politiet ikke vil snakke. Politiet sier man vil kommentere først på mandag. Det er for dårlig. Det er snakk om en svært grov voldsepisode som har skaket opp folk i hele landet. Oslo politidistrikt må spørre seg selv om de har råd til å drive en så slumsete informasjonspraksis. Det dreier seg om tillit.

Det samme gjelder hovedstrømsmediene. Også derfra er stillheten øredøvende. Jeg har latt meg fortelle at noen av landets største redaksjoner vil vente til de får saken bekreftet. Hvorfor? Det finnes flere, innbyrdes uavhengige, kilder i lokalmiljøet. Tror de ikke på dem? Tror de at de har diktet opp hele historien?

Folk blir naturligvis opprørt uansett om politiet og mediene bidrar med informasjon eller ikke. Men det er jo fortsatt mange ubesvarte spørsmål.

Når folk som er sjokkert og rystet over en grusom voldssak ikke får informasjon, blir de om mulig enda mer urolige. For ikke å snakke om hvilken grobunn for ville spekulasjoner man skaper: Hvorfor tier de?

Rykter om hevn

Det går rykter om hevn på Haugerud etter overfallet natt til 1. nyttårsdag. «Noen kommer snart til å ta saken i egne hender», skriver en bekymret beboer til Document.

Saken har rystet folk i området, naturlig nok. Flere lufter sinne, engstelse og frustrasjon. En kvinne tok direkte kontakt med meg lørdag kveld. Det er «ganske dårlig stemning i nabolaget», skriver hun:

«Disse holdningene som vi ser her, bekreftes av flere jeg kjenner. Noen kommer snart til å ta saken i egne hender.»

Men noen ser helt annerledes på saken. Flere på gruppen Hva skjer på Hagerud/Trosterud er misfornøyde med at saken i det hele tatt ble kjent. Noen ytrer også ønske om at det blir lagt lokk på både saken og diskusjonen om den. Gruppens administrator, Dag Endal, er en av dem.

Dag Endal er styreleder i Haugerud Idrettsforening. Han jobber i bistandsorganisasjonen Forut, og har i flere år vært aktiv i partiet SV. Privat foto.

«Vi setter punktum for diskusjonen»

Allerede fredag ettermiddag, før hverken Document eller Resett hadde omtalt saken, syntes Endal det var nok åpenhet: «Vi setter punktum for diskusjonen om hendelsen ved Lutvann her og nå.»

En kvinne skriver: «Fint. Får du til å hindre at innlegget kan deles flere ganger også?»

Ikke alle ønsker lokket på. En skriver:

Dette er ikke noe å sette punktum for. Jeg kjenner begge som er alvorlig mishandlet, og de kommer ikke til å la denne saken bero. Det er grov mishandling vi snakker om her, og det er ikke siste gangen disse drittungene, som foreldrene ikke gidder å følge opp, vil gå til angrep på uskyldige. Jeg har bodd i denne bydelen hele mitt liv, og disse skal ikke få ødelegge nærmiljøet.

Når jeg nå har fått inngående detaljer om mishandlingen så nytter det ikke å snakke om overopphetet diskusjon. Vi snakker om å skjære øret av et uskyldig menneske.

Drapsforsøk. Begge har blitt operert på UUS for alvorlige skader. Denne saken legges ikke bort. En grense er nådd.

En omtaler manglende informasjon fra politiet ironisk:

De kan ikke bekrefte eller avbekrefte, men da har det skjedd noe. Det betyr at vi andre må gå i frykt for å bli slått ned. Det er godt politiarbeid

Etter kort tid slo Dag Endal av muligheten til å kommentere.

«Uakseptabel hendelse»

Lørdag kveld omtaler han i et nytt innlegg det svært voldelige overfallet på de to mennene i generelle ordelag som en «uakseptabel hendelse». Endal vet utmerket godt at to menn havnet på sykehus etter å ha blitt slått, sparket og knivskåret mens de lå nede og i perioder var bevisstløse. Han vet det godt, for han har beskrevet det selv, og Document gjengav beskrivelsen i går.

En «uakseptabel hendelse» er når noen kaster stein på et vindu eller gjør annet simpelt hærverk.

De to voldsofrene havnet på sykehus med flere benbrudd, utslåtte tenner og et skåret, muligens avskåret, øre etter det som etter alle solemerker var blind vold. De var periodevis bevisstløse mens de ble slått, sparket og knivstukket.

Er en «uakseptabel hendelse» virkelig et begrep som passer på dette?

– Innlegg skal være faktaorientert

I innlegget han publiserte like før midnatt lørdag, skriver Endal at facebookgruppen skal «bidra til å knytte folk sammen, skape fellesfølelse i nærmiljøet og en lokal identitet for oss som bor på Haugerud, Lutvann og Trosterud»:

Dette betyr at det også er plass til innlegg som peker på utfordringer og problemer som vi må gjøre noe med. Men slike innlegg skal være faktaorientert, for å finne ut hva som faktisk har skjedd.

Endal slo av muligheten for å kommentere innlegget samtidig som han publiserte det.

– Møkk lei

Ikke lenge etter postet et medlem av gruppen hele Endals innlegg på nytt, og skrev i kommentarfeltet at han «har sett meg møkk lei på at administratorer plutselig kutter tråden når debatten ikke går den veien de har tenkt».

Det var nettopp hva Dag Endal har gjort med det opprinnelige innlegget om overfallet som han la ut fredag. Hele tråden under innlegget er borte.

Mer demokrati og mer åpenhet?

Man kan si mye om denne hangen til å begrense fri flyt av informasjon og diskusjon, men ikke at den inngir tillit.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂