Politihuset på Grønland i Oslo.

Oslo politidistrikt kaller voldsepisoden på Haugerud, hvor to menn havnet på sykehus med omfattende skader, en «helt ordinær voldshendelse».

Oslopolitiet brøt mandag sin selvpålagte taushet om overfallet på Haugerud nyttårsaften. Etter nesten én uke uten ett eneste ord til offentligheten har politiet latt en kommunikasjonsrådgiver uttale seg:

«Kommunikasjonsrådgiver Eirik Wilmann sier til VG at knivstikkingen på Haugerud var en «helt ordinær voldshendelse».»

Dagbladets notis

Dagbladet har publisert en beskjeden notis. Saken tones ned:

«Natt til 1. nyttårsdag fikk politiet melding om at to middelaldrende menn hadde blitt skadet på Haugerud i Oslo, og fant mennene i en medtatt tilstand.»

Mennene ble funnet i «medtatt tilstand». Litt som man føler seg etter en kraftig rangel, med andre ord. Ute av form, liksom.

Til orientering for Dagbladet: Begge mennene ble sendt på sykehus med mulitiple benbrudd, en brukket nese, fem utslåtte tenner, generelt kraftig forslått, samt med et oppkuttet øre. Minst ett av ofrene var bevissløs under deler av voldsutøvelsen.

«I slåsskamp med hverandre»

Mennene fortalte at gjerningsmennene var tre unge menn, sier Wilmann til Dagbladet. Politiet traff ti minutter senere tre unge menn, opplyser han.

– De tre unge mennene sa til politipatruljen at de hadde blitt utsatt for vold fra to eldre menn, forteller Willmann.

Etter hvert viste det seg at de til sammen fem mennene hadde vært i slåsskamp med hverandre. Det hadde skapt slik støy at ei dame våknet og ringte politiet.

De var altså «i slåsskamp med hverandre», ifølge Dagbladet.

Mye er ennå usikkert, men vi kan ihvertfall slå fast dette: de tre unge mennene hevder det var en slåsskamp, og de to mennene som havnet på sykehus, hevder de ble overfalt. Vi kan også slå fast at Dagbladet holder seg til de tre unge mennenes versjon.

Hva er mest troverdig?

Tre ungdommer som politiet treffer – vi må formode i oppreist stilling – sier det var en slåsskamp. To menn som på dette tidspunktet er innlagt på sykehus med omfattende skader, hevder de ble overfalt og banket opp.

Hvordan rimer dette, egentlig? Hva er mest troverdig?

«Politiet jobber fortsatt med å etterforske akkurat hva som har skjedd.» skriver Dagbladet. Ja, det får vi virkelig håpe, for å fremstille dette som en slåsskamp mellom likeverdige parter låter ikke veldig troverdig.

Wilmann ønsker også å fortelle offentligheten at de to middelaldrende mennene, henholdsvis midt i 40-årene og midt i 50-årene, er kjenninger av politiet:

– Flere av de involverte fem er godt kjente av politiet fra tidligere, sier Willmann. Han legger til at dette gjelder begge sider i konflikten men ikke samtlige fem.

Document har ingen informasjon om de tre unge mennene, men det vi hittil har fått vite fra våre kilder om de to andre, tyder ikke på at dette er folk som har for vane å yppe til slåsskamp.

Ennå ikke sett legejournalene

Til VG sier Willmann dette:

– Det er et ubekreftet skadeomfang, og politiet har ennå ikke fått sett på legejournaler.

Etter én ukes etterforskning har altså politiet ennå ikke sett legejournalene. Inneholder ikke disse journalene ganske viktig informasjon for etterforskningen? Er det veldig arbeids- eller tidkrevende å be om å få se dem?

Kanskje politiet skulle tenke over hvilket inntrykk alt dette gir.

Politiets informasjon

VG skal ha ros for å peke på oslopolitiets svært kritikkverdige informasjonspraksis:

Hendelsen ble ikke meldt av politiet på den sosiale plattformen Twitter, som skal brukes for å holde offentligheten og pressen orientert. Ifølge retningslinjene fra Politidirektoratet bør politiet melde fra om hjelp til vitneopplysninger og kan melde fra om ordensforstyrrelser på plattformen. Det er vanlig at politiet melder fra om akutte hendelser.

Det var taust på Oslo-politiets twitterkonto fra et kvarter før midnatt til 07.46 morgenen etter. Da publiserte politiet en oppsummering av nattens hendelser Oslo, Bærum og Asker. De tre kommunene har til sammen over 850.000 innbyggere.

Volden på Haugerud tre timer tidligere, der en mann ble stukket med kniv og en annen mistet tenner i slagsmålet, var ikke nevnt:

«Det har vært en meget hektisk natt for politiet med mange ordensforstyrrelser, slåsskamper, utagerende berusede personer, noen små branner og flere oppdrag der det har blitt truet med kniv. De fleste oppdragene har skjedd i Oslo.»

VG skriver også at avisen stilte spørsmål til Oslo-politiet om slagsmålet lørdag, men at de ikke kunne gi svar før mandag.

– Forståelse for bekymring

 – Vi har forståelse for at folk blir bekymret når det skjer slike voldsepisoder i nærområdet, sier Wilmann til Abcnyheter.

Det forblir et postulat, tomme ord.

Hadde oslopolitiet virkelig hatt forståelse for folks bekymring hadde man informert offentligheten på en helt annen måte.

 

Document forsøkte mandag kveld gjentatte ganger å komme i kontakt med kommunikasjonsrådgiver Wilmann, uten å lykkes.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!