– Vi burde vært raskere med å gi ut faktainformasjon, medgir pressesjef Unni Turid Grøndal ved Oslo politidistrikt. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Oslo politidistrikt tar nå selvkritikk på at informasjon om volden mot to menn på Haugerud nyttårsnatten kom for sent.

– Når det gjelder saken på Haugerud, ser vi at vi burde vært raskere med å gi ut faktainformasjon i etterkant for å begrense spekulasjoner og påstander om hendelsen, skriver pressesjef Unni T. Grøndal ved Oslo politidistrikt i en epost til Document.

Tre menn tidlig i 20-årene er siktet for vold mot to andre menn på Haugerud i Oslo natt til 1. januar. De tre, som er av hørt og løslatt, nekter straffskyld.

Politiet fikk melding om hendelsen klokken 4.12 på natten onsdag 1. januar etter at naboer på Haugerud våknet av bråk. Den første patruljen var på stedet seks minutter senere.

Begge ble sendt til legevakten for behandling. De to forklarte at de var blitt overfalt av tre unge menn. Kort etter påtraff politiet tre menn som svarte til beskrivelsen, på Trosterud, like i nærheten. De tre fortalte at de hadde blitt overfalt av to menn. Det viste seg raskt at det var snakk om samme hendelse.

Politiet i Oslo tvitret ikke om voldsepisoden natt til 1. januar, og saken ble først kjent da venner av to av mennene skrev om saken på sosiale medier. Det var helt taust på Oslo-politiets Twitter-konto mellom midnatt og klokken 7.45 1. januar.

Nå tar politiet i Oslo selvkritikk.

Dette er hva pressesjef Grøndal skriver til Document:

Oslo politidistrikt loggførte rundt 300 ulike oppdrag i tidsrommet fra kl.20 nyttårsaften til kl.06 natt til 1.nyttårsdag. Alt fra fyrverkeri, rus, ordensforstyrrelser, ran, trusler, til slåsskamper og alvorlige tilfeller av vold – som saken på Haugerud. I denne saken fikk politiet kl 04.12 melding om det som ble beskrevet som en pågående slåsskamp. Tre patruljer ble sendt på oppdraget. Den første patruljen var på stedet kl.04.18. De to fornærmede ble ivaretatt av helse på stedet, deretter sendt til sykehus. Tre personer er senere pågrepet. Det pågår etterforskning i saken ved enhet øst.

Natt til 1. nyttårsdag er den desidert travleste tiden av året for politiet. På grunn av oppdragsmengden i dette tidsrommet, ble det ikke twitret om denne eller andre hendelser i de travleste timene. Operasjonssentralen i Oslo håndterer til enhver tid en stor mengde oppdrag. En del av disse går vi aktivt ut med informasjon om, men først må det gjøres en rekke vurderinger.

Informasjon som meldes til politiet kan for eksempel være usikker og mangelfull, i noen tilfeller også motstridende. I mange saker kan det være omstendigheter som gjør at vi må være varsomme med å omtale en sak før det er mer klarhet i hva som har skjedd. I andre saker kan vi rykke ut på en melding, hvor situasjonen viser seg å være noe helt annet når vi kommer på stedet enn den innledende informasjonen tilsa.

Det handler altså ikke om å fordekke eller holde tilbake informasjon, men om å være mest mulig presise i det vi formidler.

Politiet praktiserer åpenhet så langt det lar seg gjøre – det er i samme moment viktig å presisere at politiet er underlagt er rekke begrensninger og kan ikke dele all informasjon. Politiet må være varsomme med å videreformidle opplysninger som kommer direkte fra melder.

Når det kommer til opplysninger om personers bakgrunn, har politiet i utgangspunktet kun opplysninger om statsborgerskap. I en innledende etterforskningsfase av et straffbart forhold, er det ikke relevant for politiet å vite om foreldrene til de involverte har en annen landbakgrunn enn norsk. Men dersom det likevel skulle vise seg å være relevant, har politiet anledning til å innhente disse opplysningene i Folkeregisteret.

Når det gjelder saken på Haugerud, ser vi at vi burde vært raskere med å gi ut faktainformasjon i etterkant for å begrense spekulasjoner og påstander i saken.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!