Oslo tingrett har fengslet 34-åringen som er siktet etter skytingen i en T-banevogn på Skøyenåsen. Samtidig leter politiet etter en pistol siktede skal ha hatt.

Mannen er siktet for to drapsforsøk etter at to menn i slutten av tenårene ble skutt inne i en T-banevogn søndag kveld. Uten at det skal ha vært noen form for relasjon mellom de involverte, skal gjerningsmannen ha avfyrt flere skudd mot ofrene. Det var også flere andre personer inne i vognsettet da hendelsen skjedde.

Tirsdag ga Oslo tingrett politiet fullt medhold i kravene om fire ukers varetektsfengsel med brev- og besøksforbud i hele perioden. Han underlegges også medieforbud og full isolasjon i to uker.

Den siktede hadde på forhånd godtatt politiets krav om varetekt, og fengslingsmøtet gikk som såkalt kontorforretning, uten at partene møtte i retten. 34-åringen har så langt nektet å la seg avhøre av politiet.

Leter etter pistol

Tirsdag lette politiet etter et andre våpen som den siktede skal ha hatt da skyteepisoden fant sted like etter klokka 20 søndag kveld. Gjerningsmannen løp fra stedet, men ble pågrepet senere.

– Vi tok raskt beslag i et håndvåpen på åstedet, men han skal ha hatt to håndvåpen inne på T-banen, sier politiadvokat Henrik Rådal til NTB.

Politiet opplyser at våpenet, muligens en svart pistol, fremdeles kan være skarpladd og ber den som eventuelt skulle finne det, om å være forsiktige. Opplysningene om det savnede våpenet var åpenbart også et sentralt tema i forbindelse med rettens behandling av fengslingen.

– Retten mener det er nærliggende fare for at siktede vil forspille bevis i den innledende fasen av etterforskningen, dersom han ikke undergis fullstendig isolasjon. Det vises til siktedes historikk hvor han har vært domfelt og sonet en rekke ganger tidligere, skriver dommer Maria Bergram Aas i kjennelsen.

Flere i toget

Politiadvokaten sier 34-åringen foreløpig er siktet for to tilfeller av drapsforsøk, men at etterforskningen vil avdekke om det blir grunnlag for å utvide denne. Han forteller at det var flere personer inne i t-banevognene og at det var stor fare for at flere kunne bli truffet da skuddene ble avfyrt.

Ifølge mannens forvarer, advokat Daniel Storrvik, mener 34-åringen at han handlet i selvforsvar da skuddene falt.

– Begge guttene ble truffet av skudd. Vi har ingen informasjon om at det var noen relasjon mellom den siktede og de fornærmede. De skal ha vært ukjente for hverandre, sier Rådal.

Politiadvokaten opplyser at den siktede vil bli overført til ordinært varetektsfengsel.

Truende på restaurant

I etterkant av hendelsen er blitt kjent at politiet fikk melding om at den samme mannen var utagerende og oppførte seg truende mot flere personer på Tveita om lag tre kvarter før skyteepisoden fant sted på Skøyenåsen. I en egen pressemelding tirsdag redegjorde Oslo-politiet hvorfor de ikke fant ressurser til å rykke ut på denne meldingen, noe som kanskje kunne ha avverget skytingen inne på T-banen.

– Oslo politidistrikt er til enhver tid i stand til å håndtere et høyt antall oppdrag samtidig. Men søndag kveld før hendelsen på Skøyenåsen var vi over et tidsrom presset på ressurser på grunn av mange hendelser som krevde politipatruljer. Vi hadde 20–25 oppdrag som alle var ressurssatt med en eller flere patruljer, skriver seksjonsleder Runar Skarnes.

Samtidig som opplysningene om at en person var truende på en restaurant på Tveita, måtte politiet rykke ut på minst to andre akutte hendelser.

– Oslo politidistrikt har som hovedregel godt med patruljer. Mange av disse har også spesialkompetanse på ulike områder. Tidvis opplever vi likevel samtidighetskonflikter. Dette løser seg stort sett da ikke alle hendelser krever umiddelbar respons. Vurderingsgrunnlaget for dette er opplysninger som er tilgjengelig og kjent i sanntid, skriver Skarnes.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.