Tavle

Folk i Oslo har tidligere gått i fakkeltog under parolen «Ta natta tilbake!» for å markere at kvinner skal kunne gå alene om natta uten å føle seg utrygge. Nettene har ikke blitt tryggere, men hvordan volden arter seg og hvorfor, må man være forsiktig med å si og mene noe om. Hvorfor ser vi ingen indignasjon og kritikk av gjerningsmennenes opprinnelse og eventuelle voldskultur i saken om grov vold på Haugerud, om morgenen første nyttårsdag, spør Karine Haaland? Foto: Mimsy Møller / Samfoto /NTB Scanpix

VG konkluderer med at det brutale overfallet på Haugerud ikke var rasistisk, siden et av de to ofrene – som fikk slått ut fem tenner, sparket i hodet, brukket ben og ribben, knivhugg i hodet, er mørk  – og derfor kan oppfattes som ikke-vestlig.

Nettopp.

Vis meg en sak hvor en mørk person ellers blir overfalt av en gjeng og får slått ut fem tenner, blir sparket i hodet, brukket ben og ribben, knivhugget i hodet, uten at media og andre aktører straks er i gang med fakkeltog, 17.mai-taler, handlingsplaner, refs og flammende indignasjon over all rasismen blant etnisk norske og den vold norsk kultur frembringer.

Hvorfor ser vi ingen indignasjon og kritikk av gjerningsmennenes opprinnelse og eventuelle voldskultur i denne saken?

Jeg resonnerer meg frem til at denne mangelen på kritikk av overfallsmennene skyldes at de sannsynligvis ikke kan ha vært etnisk norske.

Ellers hadde jo deres kulturelle og etniske tilhørighet straks blitt påpekt. Resonnerer jeg.

Et resonnement og en antagelse basert på medias dekning av voldssaker de siste årene.

Når andre menigmenns tilsvarende spekulasjoner og resonnementer i kommentarfelt og på sosiale medier nå trekkes frem i media, tilskrives dette allmenn iboende, etnisk norsk rasisme og nyhetsformidlere som Resett og Documents påvirkning hertil.

Ikke hovedstrømsmedias og politikeres favorisering, tilsløring og forskjellsbehandling av voldsmenn og kulturbakgrunn.

Jeg kjenner saken kun fra medias sparsomme opplysninger og skriver på bakgrunn av dette.

Dette er ikke en dekning av saken, men en mediakritikk.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Les også