Tavle

Jan Bøhler, i original (t.v.) og speilvendt (t.h.) utgave. Foto: GAD / Wikimedia Commons. Speilvendingen og komposisjonen er Documents.

Den grove voldssaken på Haugerud avstedkommer mye rart, hva enten det er medienes håndtering av den, eller kommentarer til såvel saken som håndteringen.

Den generelle medieinteressen var liten i starten, men tar seg opp så snart det er noe å kritisere Resett eller Document for. Og så har vi endt opp med at et overfall ikke kan være rasistisk motivert hvis både gjerningsperson og fornærmede er ikke-vestlige. Forstå det den som kan.

Arbeiderpartiets uslitelige Groruddalen-patriot Jan Bøhler er også på banen, denne gangen med en underlig kommentar i VG:

Stortingsrepresentant Jan Bøhler (Ap) bor selv i Groruddalen, der VG intervjuet ham i går kveld. Han er bekymret for hvordan feilaktige påstander sprer seg.

– Jeg har fulgt med på volden her i 30 år og har aldri hørt om rasistisk motivert vold mot hvite. Motivene er helt andre, selv om gjerningspersonene selvfølgelig kan være mørke i huden, sier Bøhler.

Ap-politikeren gjør rett i å bekymre seg for spredning av feilaktige påstander. Men slike oppstår fordi en sak av stor interesse blir grovt underkommunisert.

Men det bemerkelsesverdige fra Bøhler i denne sammenheng er at han aldri har hørt om rasistisk motivert vold mot hvite.

Den samme Bøhler er nemlig oppgitt som en av talerne under et folkemøte på Linderud Senter den 24. oktober 2019, der noe av forhåndsomtalen lyder slik:

Rasisme omtales mye i mediene, men hvorfor snakkes det ikke om omvendt rasisme?

Vi i Groruddalstinget tar tak i problemet, og inviterer med dette til et nytt folkemøte hvor vi skal bli bedre kjent med begrepet og omfanget av det, samt hva som skal og bør gjøres for å bekjempe det.

Hvordan kan vi gjøre debatten om omvendt rasisme mer konstruktiv? Vi vet at mange nordmenn med etnisk norsk bakgrunn også opplever rasisme i sin hverdag, men forteller ikke om det i frykt for selv å bli stemplet som rasister. Samtidig vet vi at rasisme også eksisterer mellom ulike miljøer blant folk med minoritetsbakgrunn.

Rasisme mot nordmenn, som i det overveiende er hvite, er altså velkjent, og Bøhler er en av autoritetene som blir invitert til å tale under et møte over temaet, som han uunngåelig må ha fått høre om. Ikke desto mindre hevder Bøhler at han aldri har hørt om det.

Hva skyldes denne inkonsekvensen? Hvilken Bøhler skal vi forholde oss til?

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

 

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!

Les også