Striden omkring Jan Bøhler får frem store motsetninger i Oslo Ap, og partikulturen virker å være i full oppløsning. Det reises nå fullstendig drepende kritikk internt. Det lover alt annet enn godt for et parti som sliter over hele landet.

Først valgte den profilerte Ap-politikeren Jan Bøhler å trekke seg fra kampen om ny stortingsplass. Deretter meldte han overgang til Senterpartiet.

Det har fått det til å koke internt, og det har vært rettet harde angrep mot Bøhler fra hans tidligere partikamerater. Ord som «svik» har blitt brukt for å karakterisere hans adferd.

Document har nylig omtalt uroen i partiet:

«Leder i Oslo Ap, Frode Jacobsen, sier at Bøhler setter seg selv foran partiet.

Jacobsen i Oslo Arbeiderparti skriver følgende i en SMS til NTB:

– Jeg er svært skuffet over at Jan Bøhler velger å bytte parti. Han har hatt de fleste verv det er mulig å ha i Arbeiderpartiet og representert oss på Stortinget i 16 år.

Lengst går Andreas Halse, som sitter i bystyret for Ap. Han beskylder Bøhler for å spre myter om at han er blitt presset ut av Ap. Han kaller det sykt.

– En av de sjukeste mytene Jan har spredd, er at han har blitt pressa ut av Ap. I tre år har han ikke møtt på ett møte i Oslobenken vår, tar aldri telefonen når Oslopartiet ringer, møter aldri på våre fellesmøter. Han har fullstendig svikta prosjektet Oslo Ap for seg selv, skriver Halse på Twitter. (NTB)

Men dette sinnet mot Jan Bøhler har langt fra vært unisont i partiet. Mange har tatt hans side i saken. Det reageres sterkt på det som kan minne om ren hets mot en person som har lagt ned mye tid og energi for nettopp Oslo Arbeiderparti gjennom mange år.

I et innlegg i Dagbladet kommer et medlem i partiet på banen, og fyrer av en usedvanlig sterk salve mot en partikultur der folk behandles slik.

– Det har blitt et søppelparti. Jeg meldte meg ut forrige uke, sier sier Heidi Elizabeth Egeberg til Dagbladet.

Ifølge Dagbladet har hun vært medlem av Oslo Arbeiderparti i ti år. Da kom hun fra Høyre, som er partiet hun er vokst opp med. Hun har tidligere sittet i bydelsutvalget i Søndre Nordstrand.

«Hun forteller at hun også har reagert på håndteringen av Giske-saken, og mener at partiet ikke fortjener lojalitet fra kvinnelige medlemmer», skriver Dagbladet.

– Jeg har tenkt på det en stund, men dette med Jan Bøhler fikk det til å renne over. Jeg vil ikke være en del av den offentlige krangledebatten deres. Det var ufint, sier Heidi Elizabeth Egeberg.

Egeberg hevder ifølge Dagbladet at det er en ukultur i partiet:

«Det er ikke lenger et demokrati. Om man kommer med kritikk, må man stå til ansvar for dem med høyest stemme. De behandler ikke medlemmene godt». Hun understreker at hun ikke kommer til å stemme på Arbeiderpartiet framover.

Medieomtale av den typen kraftfulle og spissformulerte utmeldinger er det siste et Ap i motgang trenger nå.

Stemningen i partiet i Oslo synes å være på bristepunktet, og det kreves trolig en betydelig innsats over tid for å gjenskape motivasjon og samhørighet i rekkene. Få ønsker å brette opp ermene og kjempe for «et søppelparti».

Man kan undres på om partiet i Oslo rett og slett nærmer seg et sammenbrudd. Nåværende lokalpartileder Frode Jacobsen har selv profilert seg med sterkt negative uttalelser om Bøhler. Spørsmålet er om han er rett person til å samle fraksjonene i partiet og lede det frem mot neste valg.

Det er ikke bare på riksplan at Arbeiderpartiet har lederproblemer.

 

Norge forandrer seg raskt i takt med innvandringen. Kjøp Halvor Foslis bok her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂